„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+7.4 °C
skaidrs laiks

Atjaunos Viļakas novada simbolu

zudusilatvija.lv

Šovasar iecerēts atjaunot Viļakas Brāļu kapu pieminekli Jaškovas kapos, kas tika atklāts 1935. gadā un ko granītā veidojis tēlnieks Kārlis Zemdega. Piemineklis celts galvenokārt par Viļakas un tās apkārtnes iedzīvotāju ziedojumiem, to vainago lāpa ar svēto piemiņas liesmu galā. Jaškovā guldīti 45 kritušie – 31 latvietis un 14 igauņi, kuri piedalījās brīvības cīņās 1919.–1920. gadā. Padomju okupācijas laikā piemineklis tika nopostīts. Reizē ar Latvijas atdzimšanu 1990. gada 11. novembrī tas restaurēts un iesvētīts, taču restaurācija ir jāturpina.

“Brāļu kapu piemineklis ir daļa no Viļakas novada kultūrvēstures,” stāsta Leontīna Maksimova, Viļakas novadpētniece un vēsturniece, „šobrīd piemineklim nepieciešama attīrīšana un restaurācija, lai tas varētu tikt saglabāts kā novada simbols.”

Atjaunošanas darbus plānots veikt šovasar un pieminekli no jauna atklāt novembrī – Latvijas simtgades laikā. Restaurācijas laikā 99% betona daļas tiks aizvietota ar granītu, tiks atjaunots uzraksts un zīmējumi, nostiprināti postamenta pamati, kāpnes un bruģis. Viļakas novada simbola atjaunošana ir pieteikta uzņēmuma “ZAAO” projektā “100 Darbi Latvijai”. Darbu īstenošana norit sadarbībā ar Viļakas novada domi un SIA “Volvo Trucks Latvia”.

Projekta īstenošanai nepieciešami 12 299,65 eiro, tāpēc ikviens tiek aicināts atbalstīt ieceri ar ziedojumiem, lai saglabātu nozīmīgo piemiņas vietu.

Informācija ziedošanai:

Biedrība “Virica”
Reģ. Nr. 40008218746
Konta nr. LV58UNLA0050021729068
Banka: SEB banka
Kods: UNLALV2X
Adrese: Skolas iela 24, Viļakas novads, Žīguru pagasts, Žīguri, LV-4584