„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Pētnieki dosies etnogrāfiskā ekspedīcijā pa Latgali

liveriga.com

Saņemot Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansējumu, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sociālantropologi sadarbībā ar Izglītības un kultūras atbalsta biedrību „Balta” no jūlija līdz oktobrim veiks etnogrāfisku ekspedīciju Latgales reģiona lauku saimniecībās ar mērķi apzināt sadzīvi un tradīcijas.

Ekspedīcijai ir divi mērķi. Pirmkārt, etnogrāfiskā materiāla vākšana, otrkārt, savu priekšteču darba -- Pieminekļu valdes organizētās ekspedīcijas laika posmā no 1924. gadam līdz 1931. gadam izpēte. Pieminekļu valde Latvijā tika izveidota 1923. gadā Izglītības ministrijas paspārnē, tās pārziņā bija  arheoloģisko, etnogrāfiskos, vēstures un mākslas pieminekļu izpēte un aizsardzība. Tālaika ekspedīcijās un izrakumos Pieminekļu valde savāca daudz mākslas un sadzīves priekšmetu, pašlaik tie ir daudzu muzeju fondos un ekspozīcijās, turklāt liela daļa no tā jau ir „zudusī” vēsture, un atrast Latvijā kaut ko tamlīdzīgu vairs nav iespējams.

Pirms 100 gadiem Latgalē ekspedīcija notika tajos pagastos un ciemos, kas vēsturiski ietilpa Rēzeknes, Daugavpils, Ilūkstes un Ludzas apriņķī. Rīgas Stradiņa universitātes pētnieki aicina atsaukties gan tās saimniecības, kam ir ziņas par vēsturisko ekspedīciju, gan tās, kam ir vēlme piedalīties mūsdienu ekspedīcijā. Sīkāku informāciju var uzzināt pa tālruni 29234966 vai rakstot uz epastu valdis@balta.net.

Ekspedīcijā iegūtie materiāli tiks izmantoti pētnieciskos nolūkos un uzkrāti Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumos.