„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+4.8 °C
apmācies

Latgalē dokumentēja robežsardzes vēsturi

Foto J. Čunka

Šovasar Latvijas TV filmēšanas grupa viesojās Latgalē, jo top filma, kas veltīta Latvijas robežsardzes simtgadei. Robežsardzes vēsture tiks iemūžināta gandrīz 52 minūšu garā dokumentālā stāstā.

Režisore Dace Slavinska, žurnāliste Judīte Čunka un operators Uvis Burjāns pastāstīja, ka viņi filmēšanas gaitā pārlapo tās vēstures lappuses, kas viņiem un skatītājiem nav zināmas. Vēsturisku liecību ir ļoti maz, tomēr viņiem ir izdevies pietuvināt realitātei mirkļus, kas iemūžināti senās fotogrāfijās un saglabājušies bērnu un mazbērnu atmiņās.

Atdzīvina senas fotogrāfijas

Dace, Judīte un Uvis uzsver, ka filma ir iecerēta kā viens liels vēsturisks atklājums.

„Iekšlietu ministrija Latvijas TV pieteica trīs filmas par Valsts robežsardzes, Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un policijas simtgades vēsturi. Mēs izvilkām lielo lozi, jo Valsts robežsardzes vēsture ir bagāta ar patriotisma lappusēm. Cenšamies it kā zināmajā vēsturē atrast kaut ko jaunu, nekur neminētu. Mēs neko nezinām par robežsardzes pirmajiem 20 gadiem, jo tas laiks nav dokumentēts. Ir ļoti daudz skaistu fotogrāfiju un viens kinoarhīvs. Tāpēc mēs izdomājām fotogrāfijas atdzīvināt.” Stāsta Dace:

Dace, Judīte un Uvis ar kolēģiem šovasar vienu filmēšanas nedēļu pavadīja Latgalē, tostarp Indras pamatskolā un tās apkārtnē, kur tika filmēta aina par Latvijas robežsargu apcietināšanu un aizvešanu tumsā kravas automašīnā 1940. gada jūnijā.

„Par laimi, Indras skolā nav eiroremonta, un zāle, kur robežsargi gaidīja savu liktenīgo stundu, un trepes, pa kurām viņus veda laukā, ir saglabājušā tādas, kādas tās bija 1940. gadā. Puiši, kuriem bija jātēlo robežsargi, teica, ka sajūta bijusi baisa,” atminējās Dace.

Tikmēr Uvis pieļāva, ka safilmētā aina, kur konvojs robežsargus ved pa gaiteni un kāpnēs atskan soļu duna, neatstās vienaldzīgu arī skatītāju. Bija sameklēta autentiska kravas mašīna, kādā robežsargus aizveda.

Filmā „atdzīvojas” cita fotogrāfija, kas tapusi 1921. gadā Zilupes pusē. Proti, toreiz robežsardzei nebija iekārtoti posteņi. Taču fotogrāfijā redzams, ka milzīgai, vismaz 30 m garai eglei ir nozāģēta galotne, bet stumbra galā stāv robežsargs ar sarkanbaltsarkano karogu. Fotogrāfijas otrajā pusē ir dzejolis par Latvijas karogu.  „Filmēšanas dienā kāds vietējais puisis piesolījās uzkāpt kokā. Mēs tādu egli atradām Krāslavas novadā, un puisis ar zābakiem kājās, robežsarga formā un ar karogu rokās, nevis alpīnista aprīkojumu, patiešām uzkāpa koka galotnē,” pastāstīja Dace.

Pilnu rakstu lasiet 27. jūlija numurā.