„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.4 °C
skaidrs laiks

Iedzīvotāji lūdz, lai domei aizsargā no kreditoriem

freeimages.com

Pagājušajā nedēļā pilsētas domes Īpašuma komitejas sēdē aiz slēgtām durvīm tika izskatīts jautājums par juridiskas palīdzības sniegšanu 16 dzīvokļu iemītniekiem. Pilsētnieki var zaudēt mājokli, kurš pēc daudzām līzinga un apdrošināšanas kompāniju spekulācijām var nonākt maksātnespējas administratora ziņā.

Šī tēma ir tik emocionāli nokaitēta, ka iedzīvotāji speciāli lūdza to apspriest bez plašsaziņas līdzekļu klātbūtnes. Cik varēja saprast no neformālās komunikācijas, gandrīz katrs no 16 cietušajiem vērsies pie vairākiem juristiem, taču rezultātā viņi ir zaudējuši ne tikai laiku un naudu, bet arī pamatīgi pabojājuši sev nervus.

Šīs situācijas konteksts ir samezglots un skar ne tikai Daugavpili, bet arī aptuveni 160 mājokļus visā valstī. Pirms 2008. gada finanšu krīzes (nekustamā īpašuma cenu maksimums) daudzi Latvijas iedzīvotāji iegādājās dzīvokļus līzingā. Šādus pakalpojumus sniedza arī firma „Alfa līzings”, kura pēc tam nodeva savu bilanci uzņēmumam „Regard līzings”. Savukārt otra firma ieķīlāja mājokļus apdrošināšanas kompānijā „Balva”, saņemot par tiem aizdevumu 800 000 eiro apmērā. Savukārt pašlaik „Balva” ir likvidācijas stadijā, iecelts maksātnespējas administrators un kreditori pieprasa pārdot dzīvokļus izsolē. Vairākums pircēju, tostarp arī daugavpilieši, saskaņā ar līgumu ir nomaksājuši gandrīz visu naudas summu un nesaprot, kāpēc pret viņiem izturas tik netaisnīgi.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs pastāstīja, ka minētās personas lūdza nodibināt dialogu starp viņiem, kreditoriem un pašvaldības uzņēmumiem. Runa ir par to, ka dzīvokļu pārdošana saistīta tieši ar komunālo maksājumu parādiem. Savukārt, ja jautājums beidzot sāks risināties par labu pilsētniekiem, dome izskatīs iespēju nepiedzīt komunālo maksājumu parādus no tiem iedzīvotājiem, kuri jau tāpat ir pārmaksājuši soda naudu par saviem līzinga līgumiem.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļasvecākā speciāliste Gita Gžibovska informēja „Latgales Laiku” par šīs lietas detaļām. Policija līdz pat šim laikam veic iepriekšēju izmeklēšanu krimināllietas ietvaros. Lielākā daļa līzinga līgumu ar „Alfa līzings” noslēgta laikposmā no 2000. līdz 2003. gadam. Dokumentos nebija fiksēti jelkādi ierobežojumi saistībā ar aktīvu nodošanu un turpmākajiem aizdevumiem pret šo dzīvokļu ķīlu. Rezultātā cita firma – „Regard līzings”, varēja nekavēti lūgt kredītu apdrošināšanas kompānijā „Balva”. Grūtības radās vien tad, kad PAS „Daugavpils siltumtīkli” sāka pieprasīt samaksāt parādus par komunālajiem pakalpojumiem, kā rezultātā tika pieņemts lēmums pārdot dzīvokļus.

Pašlaik izmeklēšanas ietvaros tiek pārbaudīti kreditēšanas nosacījumi, saskaņā ar kuriem dzīvokļi tika ieķīlāti kompānijā „Balva”, uzlikts arests visiem nekustamā īpašuma objektiem, kuri figurē šajā lietā. Savukārt iedzīvotājiem visas savas problēmas būs jārisina civiltiesiskā kārtībā, to uzsvēra arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Pagaidām nevienai personai vai instancei nav piemērots  aizdomās turētā statuss.