„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Cietoksnī būs „ģimenes” bērnunams

Saskaņā ar deinstitucionalizācijas (DI) plānu, Latvijā tuvākajos gados jāveic kardināla lielākās daļas ilgstošas sociālās aprūpes iestāžu reforma. Šis process skars daudzas vietas Daugavpilī, tostarp arī Daugavpils cietoksni.

Bijušā bērnunama patversmes „Auseklītis” vietā (Komandanta ielā 2) atkal būs iestāde bērniem, kuru vecākiem atņemtas aizgādības tiesības. Šajā mājā (projekts „3x8”) tiks sniegti ģimeniskai videi maksimāli pietuvināti pakalpojumi. Šeit varētu atrasties trīs bērnu grupas vecumā līdz 15 gadiem – viena jaunākā un divas pusaudžu vecuma grupas.

Pilsētas domes vecākā projektu eksperte  Līvija Drozde, kuras pārziņā ir DI process Daugavpilī, atzīmē, ja faktiski jaunajā bērnunamā var apmesties nevis 20, bet mazāk bērnu. Tas tāpēc, ka deinstitucionalizācijas ietvaros notiek īstenota aktīva audžuģimeņu meklēšanas un atbalsta  kampaņa.

Pašlaik notiek ēkas pārplānošana. Atbildīgais darbu izpildītājs – uzņēmums „Būvdizains”. Tā kā projekts ir sarežģīts (trīs dažādi finanšu instrumenti) un projektētāji noslogoti, pagaidām ir pāragri runāt par konkrētu remontdarbu uzsākšanas vai objekta ekspluatācijā nodošanas termiņiem.

Saskaņā ar pašvaldības neseno atskaiti par neizmantojamajām ēkām Daugavpilī, divstāvu ēkas stāvoklis Komandanta ielā novērtēts kā neapmierinošs. Bijušās patversmes kopējā platība ir gandrīz 800 kvadrātmetri.