„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.6 °C
skaidrs laiks

Daugavpils bibliotēkās atkal lasa un vērtē grāmatas

Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2018” ietvaros sākusies latviešu oriģinālliteratūras un tulkotās literatūras grāmatu vērtēšana piecās vecumgrupās, piedaloties aktīvi lasošiem bērniem, jauniešiem un viņu vecākiem. 2018. gadā lasāmo un vērtējamo grāmatu kolekcija, ko izraudzījušies grāmatniecības nozares profesionāļi un eksperti, ir patiesi interesanta un sola daudz pārsteigumu, izziņas prieku un emocionālu mirkļu.

Lasīšanas veicināšanas programma “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” Latvijā darbojas jau 18 gadus. Tā ir Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra iniciatīva ar apbrīnojami plašu aptvērumu – programma tiek īstenota visos Latvijas novados un arī ārpus valsts robežām. Tā ir iespēja publisko un skolu bibliotēku lasītājiem iesaistīties aizraujošā lasīšanas piedzīvojumā – iepazīties ar aktuālu un augstvērtīgu literatūru un piedalīties diskusijā par grāmatām, pievienojieties līdzīgi domājošiem aktīviem un lasītkāriem cilvēkiem, kuru skaits ik gadu mērāms vairākos tūkstošos.

Daugavpilī programmu “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” īsteno Latgales Centrālās bibliotēkas (LCB) filiāles – Bērnu bibliotēka “Zīlīte”, Ceriņu, Gaismas, Jaunbūves, Pārdaugavas un Piekrastes bibliotēka. Kļūt par programmas dalībnieku ir pavisam vienkārši:

  • dodies uz jebkuru no LCB filiālēm;
  • vaicā bibliotekāram par Bērnu, jauniešu un vecāku žūriju;
  • apskati žūrijas plakātu ar grāmatu kolekcijas piedāvājumu un izvēlies sev tīkamākās;
  • izlasi izraudzītās grāmatas, pieraksti būtiskākās pārdomas, atziņas vai citātus;
  • aizpildi žūrijas dalībnieka elektronisko anketu, novērtējot izlasīto (detaļas vaicā bibliotekāram);
  • piedalies žūrijas dalībniekiem paredzētās bibliotēkas aktivitātēs;
  • saņem balvas, atrodi domubiedrus, gūsti vērtīgu pieredzi.

Programmas noslēguma pasākumi Daugavpils publiskajās bibliotēkās parasti notiek janvāra sākumā. To laikā tiek sumināti aktīvākie lasītāji un vērtētāji un noteiktas daugavpiliešu iemīļotākās žūrijas kolekcijas grāmatas. Čaklākie programmas dalībnieki no Daugavpils ik gadu piedalās arī Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas centrālajā noslēguma pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā – lielajos “Lasīšanas svētkos”.