„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.1 °C
apmācies

Višķu tehnikums vairs neuzņems audzēkņus

visitdaugavpils.lv

Kamēr augstskolās un citās izglītības iestādēs turpinās audzēkņu uzņemšana, Malnavas koledžas izglītības īstenošanas vietā „Višķi” šoruden jauni studenti netiks uzņemti. Studiju uzsākšanai šeit Izglītības un zinātnes ministrija valsts finansēto studiju vietas nav paredzējusi. Koledžas direktora pienākumu izpildītājs Viktors Indričāns apstiprina – ja ministrija lēmumu nemainīs, 2019. gadā mācību iestādi Višķos nāksies slēgt.

Direktors skaidro, ka kopš IZM nākusi klajā ar valsts finansēto studiju vietu sadalījumu augstskolām un koledžām, notikušas vairākas sarunas ar ministrijas pārstāvjiem, lai situāciju mainītu un finansējums tiktu piešķirts. „Ministrija uzsver, ka filiāli saglabāt nav ekonomiski izdevīgi,” direktora p.i. V. Indričāns norāda, ka IP „Višķi” audzēkņu skaits ir pārāk mazs. Ziemā vēl varēja pieteikties viena gada programmai „Jauniešu garantija”, pavasarī – maksas studijām neklātienē profesionālās vidējās izglītības programmā „Lauksaimniecība”.

Sarunās ar ministriju piedalījušies arī Daugavpils novada domes pārstāvji. Kad pirms trim gadiem likvidēja Viduslatgales profesionālo vidusskolu, pašvaldība uzņēmās segt mācību korpusu un dienesta viesnīcas apsaimniekošanas izmaksas. Pērn ar domes atbalstu šeit veikti fasādes atjaunošanas darbi. „Vairākas reizes šopavasar esam uzrunājuši ministriju, ka filiāle Višķos ir jāsaglabā, bet bez rezultātiem,” skaidro Daugavpils domes izpilddirektore Vanda Kezika.

Rudenī mācības turpinās 2., 3. un 4. kursu audzēkņi, bet skolotāju slodzes nāksies samazināt. „Žēl, jo sadarbība vienmēr bijusi veiksmīga,” uzsver iestādes vadītājs. Piemēram, lauksaimniecības tehnikas mehāniķa kvalifikācijas iegūšanai pērn Malnavā grupu neizdevies nokomplektēt, tāpēc attiecīgā izglītības programma īstenota tikai Višķos. Koledžai kopumā šogad piešķirtas 106 budžeta vietas, 51 „Uzņēmējdarbība lauksaimniecībā” un 55 „Autotransports” 1. līmeņa augstākās izglītības studiju programmām. „Vietu pietiek, jācer vien, ka tās tiks aizpildītas,” norāda V. Indričāns.