„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
skaidrs laiks

Pārskatīs kultūras pieminekļu sarakstu

Egita Terēze Jonāne

31. jūlijā Daugavpils domi apmeklēja nesen reformētās Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (agrāk – Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija) direktors Juris Dambis. Viņš pastāstīja par instances darbības profila paplašināšanu un tuvākajā laikā īstenojamo pārvaldes galveno projektu – visa kultūras pieminekļu saraksta pārskatīšanu.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde tagad būs ne tikai kontrolējoša iestāde, bet arī risinās kompleksas situācijas, kuras saistītas ar kultūras objektu aizsardzību. Kultūras pieminekļu katalogs tiks pārskatīts, lai ieviestu jaunu pieminekļu kategoriju – reģionālas nozīmes pieminekļi. Līdz šim bija tikai divas kategorijas – vietējās un valsts nozīmes pieminekļi. Šis process varētu ilgt aptuveni divus gadus. Tā kā pašlaik pilsētā tiek intensīvi strādāts pie jaunā teritorijas plāna apstiprināšanas, Daugavpilij ir prioritāte kultūrvēsturiskā mantojuma novērtēšanā.

Turklāt J. Dambis pozitīvi novērtēja pilsētas domes projektētāju darbu Daugavpils cietokšņa attīstībā un vēlēja veiksmi arī turpmāk, īstenojot pašvaldības programmu sakrālā mantojuma pieminekļu saglabāšanā. Atgādinām, ka šogad šīs programmas ietvaros atbalstu remontdarbu veikšanai un labiekārtošanai saņēma sešas Daugavpils baznīcas. Arī nākamajā gadā pašvaldības saņems finansējumu šī mērķa īstenošanai.