„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.0 °C
skaidrs laiks

Trīs „tankisti” un labi draugi RU

Aleksandrs Kličovs, Vladimirs Cifraņonoks un Jevgeņijs Konovalovs ar saviem tankiem // Foto: Anatolijs Krilovs

Vērojot trīs vīrus, kuri aizrautīgi vada miniatūrus tankus, var nodomāt, ka viņi jau nu gan varētu atrast nopietnāku aizraušanos. Taču katrs no šiem vīriem gāja savu ceļu, līdz kļuva skaidrs, ka viņiem ir kopīgas intereses, un tad tika nolemts – bez komandas viņi nespēs īstenot radošās un tehniskās ambīcijas.

Atrada cits citu

Viens no trim „ekipāžas” locekļiem Aleksandrs Kličovs atzīst, ka pirms divarpus gadiem dzīvojis mierīgi un strādājis šūšanas ražotnē, nemaz nenojaušot, ka drīzumā viņu aizraus nopietns vaļasprieks. Par savām iecerēm viņam pastāstīja darba kolēģis, šūšanas iekārtu mehāniķis Vladimirs Cifraņonoks, kurš sāka interesēties par tanku modelismu – tiek izgatavota miniatūra tanka kopija, kura ar pults palīdzību izpilda visdažādākās funkcijas, pat šauj mērķī, t.i., dara to, ko lielā kaujas mašīna: „Varēja sākt nodarboties ar lidmašīnu un zemūdeņu modelismu,  taču tam ir nepieciešami speciāli apstākļi, bet tas ne vienmēr ir iespējams. Savukārt tanks var braukt gan ziemā, gan vasarā un jebkuros laika apstākļos.”

Aleksandru tas ieinteresēja. Tā abi vīri uzzināja par rīdziniekiem, kuri nopietni aizraujas ar modelismu, aizbrauca pie viņiem, izpētīja „rotaļlietu” vadīšanas tehnoloģiju un paturēja mašīnas rokās: „Viņiem ir lieli un dārgi tanki – maksā 500 eiro. Mēs bijām sajūsmā. Rīdzinieki brauc uz Maskavu, kur piedalās sacensībās, turklāt veiksmīgi. Redzētais izgaisināja mūsu šaubas, vai ir vērts ar to nodarboties.” Internetā tika nopirkti modeļi par 300 eiro gabalā. Aleksandrs sev nopirka vācu „Tīģeri”, Vladimiru vairāk ieinteresēja amerikāņu „Buldogs”. Kopijas ir 16 reizes mazākas par oriģināliem. Tās ir nopietnas mašīnas (katra sver vairāk nekā 7 kilogramus) ar sarežģītu mehāniku un elektroniku, ar kuru spēj tikt skaidrībā tikai labs speciālists. Vīri uzsāka tehnikas izmēģinājumus  un mācījās to vadīt – sākumā katrs savā dzīvoklī, pēcāk – ārā, tad Vladimirs piedāvāja doties uz viņa vasarnīcu Stropos, jo tur bija piemēroti apstākļi un gana plaša teritorija. Ar laiku tiks ierīkots miniatūrs tankadroms (6x6 metri) – apvidus makets ar visu infrastruktūru – dekorācijām, tiltiem, šķēršļiem u. tml.

Miniatūrais poligons

Pilnu rakstu lasiet 10. augusta numurā.