„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.2 °C
skaidrs laiks

Ķīnieši no Makao konkurēja ar Daugavpili

Junioru sacensību godalgoto vietu ieguvēji (no kreisās) – Ļevs Baziļčuks, Čao Ši Hins, Antonijs Ulasevičs, Daniels Zlenko // Foto: Sergejs Kuznecovs

„Špaga Daugavpils” ir tradicionāls pilsētas paukotāju vasaras turnīrs, kurš notiek divās vecuma grupās – kadeti un juniori. Taču daugavpilieši sacenšas ne tikai savā starpā – nereti ciemos brauc Baltkrievijas un Lietuvas sportisti, savukārt šoreiz Daugavpils paukotāji cīnījās ar Ķīnas vienaudžiem.

Daugavpils BJSS paukošanas vecākais treneris Aleksandrs Pļaskins paskaidroja, ka radās sarežģījumi ar daugavpiliešu tradicionālajiem pretiniekiem – Lietuvas un Baltkrievijas paukotājiem. Lietuvieši šajā laikā atradās savā treniņnometnē, savukārt baltkrievi nepaspēja noformēt vīzas. Tādējādi šoreiz Daugavpilī norisinājās starpkontinentālas sacensības, jo jau otro gadu pēc kārtas Daugavpilī uz treniņnometni ierodas kluba „International fencing club Champion” audzēkņi no Ķīnas Tautas Republikas speciālā administratīva reģiona Makao.

Kluba galvenais treneris Luns Cze, kurš Ķīnas izlases sastāvā 1991. gadā kļuva par Āzijas čempionu, bet 1995. gadā uzvarēja Ķīnas čempionātā, pastāstīja, ka klubs dibināts pirms aptuveni desmit gadiem, ar saviem audzēkņiem viņš cenšas braukt uz citām valstīm, lai viņi apgūtu dažādas paukošanas tehnikas un būtu konkurētspējīgi.

Ķīnas komanda „International fencing club Champion”

Šoreiz Daugavpilī no Makao ieradās deviņi jaunie paukotāji. Stāsta Aleksandrs Pļaskins: „Ķīnā darbojas programma, kuras būtība ir parādīt ķīniešiem Eiropu. Rīgā ir Ķīnas centrs, un viņi meklē sadarbības iespējas sporta un kultūras jomā. Arī mums sanāca šāda savstarpēja apmaiņa. Makao ir paukošanas klubs, kura pārstāvji pirmo reizi atbrauca pie mums pagājušajā gadā. Viņi vēlas turpināt sadarbību un braukt šurp biežāk, iespējams, jau pat šoruden.”

Makao paukotāji piedalījās triju dienu treniņnometnē, bet ceturtajā dienā startēja turnīrā „Špaga Daugavpils”. Ķīnas sportisti izcīnīja trīs medaļas, tostarp vienu zelta godalgu. Čao Ši Hins junioru finālā pieveica Ļevu Baziļčuku. Deviņpadsmitgadīgais paukotājs Daugavpilī ieradies jau otro reizi: „Ar paukošanu nodarbojos divus gadus. Sākumā gribēju pamēģināt, lai zinātu, kas tas ir, un man iepatikās. Esmu priecīgs, ka uzvarēju finālā. Cīņas laikā biju iedzinējos, taču spēju mainīt tās gaitu. Ar Daugavpils sportistiem ir grūti paukoties, jo fiziski viņi ir labāk sagatavoti. Savukārt man tā ir laba iespēja uzlabot savu tehniku, kā arī apgūt jaunas prasmes.”

Turnīra rezultātus lasiet 14. augusta numurā.