„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.4 °C
skaidrs laiks

Dagdēnieši spēlē asfalta spēles

Foto L. Odiņeca un E. T. Jonāne

Dagdēnieši ievērojuši, ka Dagdas jauniešu iniciatīvu centra „Parka rozes” asfalta celiņi un laukumi izlīmēti ar dažādām figūrām. Tās ir asfalta spēles, skaidro projekta koordinatore Liāna Odiņeca, kura Daugavpilī, strādā par pedagogu karjeras konsultantu Saskaņas pamatskolā un studē DU karjeras konsultanta un jaunatnes lietu speciālista izglītības programmā.

Spēļu idejas autore ir centra „Parka roze” jaunatnes darbiniece Aija Pabina, to atbalstīja arī centra vadītāja Aina Odiņeca, savukārt Kaspars Babris, Māris Viļums, Svetlana Ilatovska, Laura Borisova, Aivars Bačkurs, Vadims  Murāns, Anastasija Loce apspriedās, kā idejas realizēt praktiski. Pēc tam Liāna Odiņeca spēles uzlika uz papīra un iesniedza Dagdas novada pašvaldības konkursam „Sabiedrība ar dvēseli”.

Stāsta Liāna: „Mēs aplēsām, ka asfalta spēles neizmaksās dārgi un tās varēs spēlēt ilgus gadus. Mums ir liels prieks, ka iecere tika atbalstīta ar 500 eiro. Mēs nopirkām krāsas un otiņas, un uzzīmējām asfalta spēles „Pļava”, „Labirints”, „Darts”, „Mīnu lauks”, „Lāsītes”, „Taka”, „Rūžeņas” un „Pēdiņas”. Tās ir komandu spēles. Piemēram, spēlē „Rūžeņas” uz rožu ziedlapiņām ir noliktas kartītes ar attēlotiem priekšmetiem, un draugu grupa, paņemot vienu kartīti, meklē šo priekšmetu dabā. Uzvar tā komanda, kura pirmā atradīs visus priekšmetus.”

Liāna Odiņeca uzskata, ka jaunieši var padarīt ikdienu interesantāku

Dagdēnieši par piešķirto naudu iegādājās arī dārza jeb lielizmēra spēles „Riču-Raču”, „Cirks”, „Domino” u.c.   Gan asfalta, gan dārza spēles māca sadarboties un uzvarēt, novērojusi Liāna.

Lai gan jauniete strādā un studē Daugavpilī, viņa uzņēmusies brīvprātīgās darbus Dagdas centrā „Parka rozes”, jo uzskata, ka jauniešiem jāpiedalās, nevis jāstāv malā, un jāvairo dzimtās vietas labklājība. Viņa raksta scenārijus un projektus, vada pasākumus, ir jauniešu biedrības „Dagne” biedre, kā arī uzrunā jauniešus, lai viņi līdzdarbojas pasākumu rīkošanā.

„Jaunietis ir ieguvējs, ja ir aktīvs, nevis ļaujas tehnoloģiju valdzinājumam, jo bieži vien dators, mobilais tālrunis, lietots bez laika limita kontroles, vairo slinkumu. Pasākumi, tostarp arī braucieni uz jauniešu pasākumiem citos novados, ir par brīvu. Tas ir labs atbalsts vecāku budžetam. Jaunietis iegūst organizatora, vadītāja pieredzi un iepazīst jaunus draugus. Līdzdarbošanās -- tā ir pašattīstība,” uzsver Liāna.