„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.0 °C
skaidrs laiks

Preiļus svētkos rotāja eņģeļu un spoku lelles

Izstādē šogad dominēja spoku un eņģeļu tēli // Foto: Inese Minova

Pagājušajā nedēļas nogalē Preiļi svinēja savu 90. gadadienu. Svētku laikā šeit ceturto reizi norisinājās starptautiskais autorleļļu festivāls „Leļļu vasara Preiļos”, šoreiz skatītāju atzinību izpelnījās vietējie leļļu meistari no Preiļiem.

Tāpat kā pērn, pirms festivāla mākslinieki tikai aicināti izgatavot lelles par konkrētu tēmu – šoreiz tā bija eņģeļi un spoki. Mākslinieki varēja smelties idejas, iepazīstoties ar leģendām par Preiļu pils spoku, Balto dāmu, stāsta Preiļu novada domes pārstāve Maija Paegle. Savāktie ziedojumi par ieeju izstādē tiks izmantoti Preiļu pils atjaunošanas darbiem.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, audzis dalībnieku skaits – šogad Preiļu Kultūras namā trīs dienas varēja skatīt 39 autoru lelles no 13 valstīm: Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas, Nīderlandes, Vācijas, ASV, Itālijas, Gruzijas, Ukrainas, Čehijas un Moldovas. Kā vērtēja ikgadējie festivāla dalībnieki un apmeklētāji, augusi autorleļļu mākslinieciskā kvalitāte.

Pilsētas svētkos pirmo reizi bija ieradušies sadraudzības pilsētu Utenas (Lietuva), Glubokojes (Baltkrievija) un Bleihahas (Vācija) mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi. Viesi – folkloras ansamblis ,,Kriničenka”, jauno mūziķu grupa un deju grupa „Levindra“– uzstājās sestdien. Sveikt pilsētu svētkos bija ieradusies arī delegācija no Azerbaidžānas.

Pirms 90 gadiem Preiļiem piešķirts pilsētas statuss, bet 670 gadi pagājuši, kopš Preiļi zināmi kā apdzīvota vieta.

Skatītāju simpātiju balva

1.     Aleksandrs Ņesterjuks (Latvija)

2.     Vladlena (Latvija)

3.     Jeļena Tuminska (Krievija)

Nominācija “Eņģeli un spoki”

1.     Marina Norta (Nīderlande)

2.     Vladlena (Latvija)

3.     Anna Fadejeva (Krievija)