„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+5.0 °C
skaidrs laiks

Ielu apgaismojuma modernizācija izmaksās 1,6 miljonus eiro

pexels.com

Daugavpils dome plāno piedalīties Emisijas Kvotu izsoles instrumenta (EKII) atklātajā konkursā ar projektu „Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Daugavpils pilsētā ar viedajām pilsētas apgaismojuma tehnoloģijām”, lai pilnībā atjaunotu ielu apgaismojumu trijos pilsētas mikrorajonos – Centrā, Viduspoguļankā un Jaunajā Forštatē.

Projekta aptuvenās izmaksas ir 1,6 miljoni eiro, 70% - EKII līdzekļi, pārējā summa – pašvaldības nauda.

Apgaismojuma sistēmu modernizācija tika apspriesta jau šī gada janvārī domes Attīstības komitejas sēdē. Šī ideja ir tieši saistīta ar starpnieka – Latvijas vides investīciju fonda (LVIF) iesaisti. Šis fonds piedāvā savdabīgu finansēšanas modeli – spuldzīšu, kabeļu un stabu nomaiņas pakalpojuma izmaksas (domes daļa 30%) tiks aprēķināta, balstoties uz ietaupīto līdzekļu prognozēto summu. Tas nozīmē, ka tuvākajos gados pilsēta par apkalpošanu un elektroenerģijas patēriņu šajos rajonos maksās tikpat, cik agrāk, taču daļa  līdzekļu tiks novirzīta atbildīgajai firmai. Beidzoties līguma termiņam, pilsēta saņems savā lietošanā visus nomainītos objektus.

LVIF uzskata, ka ir iespējams nomainīt gandrīz 2500 gaismas elementu, kā arī apgaismouma sistēmas infrastruktūru. Vecās spuldzes plānots nomainīt ar LED gaismekļiem ar viedajiem sensoriem.