„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+13.6 °C
daļēji mākoņains

Daugavpils skolotāju pieredze noder Eiropas skolām

(No kreisās) Gaļina Smuļko, Olga Dukšinska un Jeļena Vucēna priecājas par Eiropas Komisijas Atzinību // Foto: Egita Terēze Jonāne

30. augustā Daugavpils Saskaņas pamatskola, Daugavpils 16. vidusskola un J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzija saņēma Eiropas skolu sadarbības tīkla „eTwinning” atzinības zīmi „eTwinning Skola” un Eiropas Komisijas Pateicības vēstuli par skolotāju ieguldījumu starptautiskajos projektos, kas veicina skolu sadarbību, un projektu metožu un tehnoloģiju radošu izmantošanu mācībās.

Šo skolu direktores Jeļena Vucēna, Olga Dukšinska un Gaļina Smuļko „Latgales Laikam” atzina, ka „eTwinnig” tīkls ir liels solis pretī ES programmas „Erasmus+” projektiem. Tāpat viņas uzsvēra, ka „eTwinning Skola” statuss ir liela atzinība skolotāju ikdienas darbam. Proti, J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas „eTwinning” vēstniece skolotāja Anna Beļska ar kolēģiem ne tikai koordinē vietējos un starptautiskos projektus, bet arī apmāca kolēģus, kā projektu metodes var izmantot stundās.     

Tikmēr Saskaņas pamatskolā Eiropas skolu sadarbības projektus sāka īstenot skolotāja Aļesja Spihala, bet šobrīd programmā iesaistījusies „eTwinning” vēstniece Natālija Karpenko ar kolēģiem. Viņi ir saņēmuši „eTwinning” nacionālo balvu un Eiropas „eTwinning” angļu valodas balvu.

Savukārt 16. vidusskolā pedagogu Regīnas Urbanovičas un Svetlanas Rudjko koordinētie un kolēģu atbalstītie projekti ir bijuši daudzkārtēji konkursa „Nacionālā eTwinning balva” finālisti. 

Eiropas skolu sadarbības tīkla „eTwinning” Nacionālā atbalsta dienesta pārstāve Ingūna Lipska, pasniedzot balvas, uzsvēra, ka visas trīs Daugavpils skolas ir to  ES dalībvalstu 1212 skolu saimē, kurām piešķirts „eTwinning Skolas” statuss.

„Eiropas Komisija Eiropas skolu sadarbības tīklu „eTwinning” ir atzinusi par vienu no veiksmīgākajiem sadarbības projektiem. Turklāt pirmo reizi tiek piešķirts „eTwinning Skola” statuss. Tas piešķirts arī Daugavpils skolām par veiksmīgu sadarbību ar citām Eiropas skolām, izmantojot modernās tehnoloģijas jeb ar interneta starpniecību. Skolotāji gan iegūst ārvalstu kolēģu pieredzi, gan dod savu pienesumu ārzemju pedagogu tālākizglītībā, uzlabo savas un skolēnu angļu valodas zināšanas. Tāpat skolas pratušas informēt skolēnus un vecākus par digitālo drošību,” teica I. Lipska.

Eiropas skolu sadarbības tīkla skolās modernās tehnoloģijas māca nevis matemātikas vai informātikas, bet gan latviešu valodas vai franču valodas, vai citu mācību priekšmetu pedagogi, kuri izmanto sadarbības rīkus, kas ir pieejami internetā bez maksas, skaidroja I. Lipska. 

Skolotāji tiek iesaistīti arī profesionālās pilnveides pasākumos. Daugavpils Saskaņas pamatskolas, Daugavpils 16. vidusskolas un J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas pedagogi gan šogad, gan nākamgad piedalīsies tehnoloģiju un svešvalodu apmācībās Rīgā un ārzemēs, piebilda I. Lipska.