„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Līvānieši stutē medicīnu un zinātni

Egita Terēze Jonāne

Augusta nogalē Līvānu novada labākie skolotāji saņēma Līvānu uzņēmuma „Light Guide Optics International” stipendijas, kuras ir iedibinājis uzņēmuma vadītājs, mecenāts, Līvānu Goda pilsonis Daumants Pfafrods. Sarunā ar „Latgales Laiku” viņš uzsver, ka skolotājs līdzdarbojas skolēna veiksmīgas dzīves stāstā, savukārt uzņēmuma izaugsmē un attīstībā līdzdarbojas katrs darbinieks. Šoreiz stāsts ir par mecenātuzņēmumu, kura pienesums pašvaldības un valsts budžetam lēšams daudzos miljonos eiro.

Produkcija lido kosmosā

„Mūsu veiksmes stāsta pamatā ir milzīgs darbs un ticība tam, ka agrāk vai vēlāk viss izdosies. Ticība palīdzēja pagājušā gadsimta 90. gados, kad viss bruka. Tika likvidēta Līvānu stikla rūpnīca, kuras paspārnē ražojām arī stikla šķiedru. Taču mēs izcīnījām, ka šķiedras ražotne strādās kā atsevišķa valsts ražotne. Toreiz bija fiziķu valdība, kuru vadīja Godmanis, un kas saprata, ka tāda ražotne ir vajadzīga. 1991. gadā nodibinājām uzņēmumu „Anda”. Bankas kontā nebija nevienas kapeikas, taču bija jāstrādā.  Bijušās Padomju savienības tirgus sabruka, bet Rietumu tirgus vēl nebija. Daudzi cilvēki aizgāja projām. Nenoticēja. Toreiz bizness asociējās ar principu „kaut kur kaut ko lētāku nopērc, bet pārdod dārgāk” un ar tirgošanos Polijā. Ieķīlāju visu mantu, paņēmu kredītu bankā, un uzsākām darbu. Toreiz bijām palikuši 14 darbinieki, bet šobrīd „Light Guide Optics International” strādā gandrīz 140 cilvēki. Mums ir meitas uzņēmumi ASV, Vācijā un Baltkrievijā. Aizejot pensijā, varēs rakstīt memuārus,” saka Daumants. 

Šobrīd uzņēmums „Light Guide Optics International” savu produkciju realizē visā pasaulē, un, kā skaidro Daumants, līvānieši ar optiskajiem kūļiem un citu produkciju stutē medicīnu un zinātni. Stāsta uzņēmējs: „Mūsu produkciju pērk lielākie medicīnas iekārtu  koncerni „Cook Medical”, „Boston Scientific”,  un tā lido arī kosmosā. Lielākais tirgus ir ASV. Neiedziļināšos fizikas terminos, tikai pateikšu to, ka mūsu optiskie izstrādājumi tiek izmantoti lāzermedicīnā, tas ir, uroloģijā, vēnu medicīnā un kosmetoloģijā. Tāpat optiskie kūļi tiek pielietoti ierīcēs, kuras varam ieraudzīt pasaules vadošajos pētnieciskajos institūtos. Piemēram, optisko šķiedru kūļi nodrošina Eiropas Dienvidu observatorijas darbu Čīlē. Mēs esam viens no tiem retajiem Latvijas uzņēmumiem, kas ražo produktu ar augstu pievienoto vērtību.”

Pilnu rakstu lasiet 4. septembra numurā.