„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Skolā neiztikt bez drāmas un dialoga

Marina Isupova aicina uz dialogu // Foto: Jeļena Čursina

Ik gadu pirms mācību gada sākuma Daugavpils domes Izglītības pārvalde (IP) rīko pilsētas skolotāju konferenci. Šogad, lai varētu tajā piedalīties, skolotājiem un pirmsskolas izglītības iestāžu audzinātājiem bija iepriekš jāreģistrējas IP mājas lapā, kā arī jāuzraksta, ar kādām domām viņi sāk darbu jaunajā mācību gadā.

Noteikto plānu īstenošana

Tieši skolotāju pārdomas, rūpes, idejas un vēlmes bija pamatā pasākumam, kurā IP vadītāja Marina Isupova runāja par galvenajiem darbības virzieniem jaunajā mācību gadā.

IP galvenokārt realizēs agrāk izstrādātos projektus. 2018. gada septembrī skolas sāks īstenot projektu „Latvijas skolas soma”, kas ir lielākā valsts simtgades dāvana Latvijas bērniem un jauniešiem. Tās ietvaros ikvienam valsts skolēnam tiks nodrošināta iespēja izzināt un klātienē redzēt Latvijas kultūras un dabas vērtības, iepazīt dažādos laikos Latvijā radītās inovācijas un uzņēmējdarbības veiksmes stāstus. Daugavpils pašvaldībai šī mācību gada pirmajam semestrim piešķirti 65 807 eiro.

Darbu uzsākusi Daugavpils Stropu pamatskola – attīstības centrs, kas izveidota, apvienojot Daugavpils logopēdisko internātpamatskolu – attīstības centru un Daugavpils 2. speciālo pirmsskolas izglītības iestādi.

Runājot par valodu reformu Daugavpils skolās, IP vadītāja atzīmēja, ka agrāk vai vēlāk valsts vadība pieņems galīgo lēmumu, tāpēc pilsētas skolotājiem pašreizējā posmā galvenais ir turpināt radīt vidi, kurā skolēni varētu labāk apgūt valodu. Par Daugavpils skolotāju panākumiem šajā jomā var spriest jau pēc tā vien, ka pilsētas ielās latviešu valoda dzirdama daudz biežāk, nekā pirms desmit vai divdesmit gadiem.

Izglītībā tiks turpināta jaunā priekšmeta „Drāma” ieviešana, kuram, kā teica M. Isupova, jāpalīdz bērniem apgūt komunikāciju.

Panākumu ķīla – dialogs

Izglītības iestādes un vietējās sabiedrības savstarpējās sapratnes un sadarbības veicināšanai IP turpinās pagājušajā gadā iesākto „Atklāto dialogu”. Šāda komunikācijas forma palīdzēs arī turpmāk kopīgiem spēkiem rast atbildes uz aktuāliem jautājumiem, kuri saistīti ar bērnu izglītību un audzināšanu.

Marina Isupova, atklājot konferenci, aicināja uz dialogu, lūdzot pedagogus problēmsituācijās meklēt dialogu gan ar IP darbiniekiem, gan kolēģiem, bērniem un viņu vecākiem. Viņa akcentēja jēdzienu „audzināšana”: „Ikviens skolotājs ne tikai pasniedz mācību priekšmetu, bet arī audzina.” Vēl M. Isupova aicināja pedagogus neaizmirst sevi un censties vairāk laika veltīt savam vaļaspriekam, ģimenei.

Par sadarbības un efektīva dialoga veidošanas tēmu skolotājiem lekciju nolasīja biznesa augstskolas „Turība” pasniedzēja Linda Saulīte.

Uzrunājot pilsētas skolotājus, Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis uzsvēra, ka, lai gan valsts vara pagaidām ir apturējusi likumu, kas saistīti ar izglītības reformu Latvijā,  pieņemšanu, skolotājiem ir jābūt gataviem pārmaiņām, jāpilnveidojas un jāvirzās uz priekšu.