„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

Kleksēt nevis tabletes, bet rupjmaizi un speķi

Kritiku par savu uzskatu mainīgumu 75 gadus vecais ārsts atspēko ar nepieciešamību sekot līdzi laikam. // Foto: Dinija Jemeļjanova

„Nemeklējiet vainu ēdienā!”, kā tiesas sēdē, kurā jāpierāda čili piparu vai kafijas nevainība gremošanas sistēmas slimību izraisīšanā, grāmatu svētkos Demenē sanākušos uzrunāja gastroenterologs Anatolijs Danilāns. Taču šoreiz dakteris ne tikai dalījās padomos par veselīgu dzīvesveidu, bet pastāstīja, kā pats savā ikdienā to piekopj, kopā ar rakstnieku un ceļotāju Pēteri Strubergu prezentējot pērn izdoto biogrāfiju „Anatolijs Danilāns. Dakteris ar atvērtu sirdi.”

„Esmu aprēķinājis, ka viņš savas dzīves laikā ir trīs reizes apgājis apkārt zemeslodei pa ekvatoru,” P. Strubergs tādējādi pierāda, ka dakteris ievēro pats savu padomu -- būt nemitīgā kustībā gan burtiskā, gan pārnestā nozīmē. 80 gadu jubilejā viņš apsolījis noskriet maratonu, tāpēc katru dienu cenšas noskriet pāris kilometru.

„Ja jau esmu ārsts, kas stāsta par veselīgu dzīvesveidu, tad pašam arī tāds jāpiekopj,” apgalvo arī A. Danilāns. Piemēram, šogad, pēc karstās un saulainās vasaras, viņš lepojas ar savu „dienvidnieka iedegumu”, tādējādi pacientiem atgādinot, ka saules stari ir bezmaksas D vitamīna avots. „Tas nepieciešams ne tikai kauliem, bet arī stipriem asinsvadiem, smadzenēm. Un vēl – izrādās, ka saules staru ietekmē no sliktā holesterīna veidojas D3 vitamīns,” uzsver A. Danilāns.

Ilggadējs Latvijas Gastroenterologu asociācijas prezidents saskaras arī ar kritiku, piemēram, to, ka vēl pirms pāris gadiem viņš savās lekcijās klāstījis pavisam pretējus ieteikumus. „Ja es turpinātu mācīt to pašu, kas bija aktuāli pirms 10--20 gadiem, es būtu slikts ārsts. Jāseko līdzi jaunajam medicīnā,” uzsver A. Danilāns. Kā piemēru viņš min to, ka mainījušies uzskati par kuņģa čūlas veidošanās iemesliem. Agrāk tika uzskatīts, ka pamatā ir nervozitāte, taču pēdējos gados gastroenterologi uzsver, ka tā ir infekcijas izraisīta slimība. Tāpat nesen pierādīts, ka lielāka iespējamība ar to saslimt ir gados jaunākiem cilvēkiem. „Čūlas mums sagādā kardiologi!” joko A. Danilāns, paskaidrojot, ka medikamentos pret kardioloģiskām saslimšanām ir čūlu izraisošas vielas.

Pilnu rakstu lasiet 7. septembra numurā.