„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Latvijas simtgadei veltītā pieminekļa būvdarbi šogad nesāksies

Jelgavas SIA „Būvdizains” pašlaik turpina Latvijas simtgadei veltītā pieminekļa „Saules kalnā” un tā teritorijas labiekārtošanas projektēšanu Daugavpilī. Pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis informēja, ka projekts, visdrīzāk, taps jau šogad, taču būvdarbi sāksies vēlāk.

SIA „Būvdizains” uzņēmās paveikt šo darbu par 23 000 eiro (ar PVN), turklāt projekta variants jau ir iesniegts Pilsētplānošanas un būvniecības departamentam un galvenajam arhitektam. Savukārt galīgais projekts tiks iesniegts mazliet vēlāk. Pašlaik projektētāji ir lūguši atļauju atlikt darbus uz pāris nedēļām, taču tas neietekmēs darbu izpildes tempu – projektu plāno pabeigt jau šogad.

Nesen izveidota vēsturnieku darba grupa, kura vērtē, kuru cilvēku vārdi varētu tikt iemūžināta pieminekļa – instalācijas metāla stēlās. Katrā stabā Vienības skvērā tiks iegravēti izcilu Daugavpils un novada iedzīvotāju vārdi, kuri šeit piedzimuši un uzauguši. Kopumā metālā iegravēs 100 uzvārdus.

Mākslinieka Ivara Mailīša ideja – 100 izgaismotas LED stēlas

Tā kā Latvijas simtgades svinības ilgs līdz 2020. gadam, pieminekli „Saules kalnā” joprojām var paspēt uzbūvēt laikus. Daugavpils ir vien palaidusi garām iespēju uzdāvināt vides objektu 2018. gada 18. novembrī.

Pieminekļa kopējās izmaksas ir 600 000 eiro. Šogad tā izveidei no pilsētas budžeta piešķirti 250 000 eiro,  vienlaikus tiek vākti ziedojumi. Ņemot vērā ziedotāju mazo interesi, apspriežot pilsētas 2019. gada budžetu, šis jautājums atkal būs dienas kārtībā.


Foto: Pieminekļa vizualizācija