„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.0 °C
skaidrs laiks

Latgales ģimenes ārstu prakses varēs attīstīties

Gandrīz 540 ģimenes ārstu prakses Latvijā, tostarp arī Latgalē, varēs attīstīties ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu atbalstu. To 11. septembrī nolēma Ministru kabinets.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijā skaidro, ka par jauno atbalsta programmu jau interesējas Daugavpils, Krāslavas, Balvu, Baltinavas ģimenes ārsti. Vieni vēlas piesaistīt finansējumu medicīnas iekārtām, citi -- remontiem. Tika arī vaicāts, vai varēs atjaunot autotransportu, taču šī programma tādu atbalstu neparedz. Vairāk par atbalsta nosacījumiem un pieteikšanos, kas sāksies 2019. gada 1. janvārī, tiks runāts Latgales ģimenes ārstu konferencē, kas notiks 19. septembrī Daugavpilī un kurā piedalīsies arī veselības ministre. 

ES atbalstu varēs saņemt gan ģimenes ārsti, kas strādā individuālā prakses vietā vai kuriem ir vairākas pakalpojumu sniegšanas vietas, vai kuri noslēguši sadarbības līgumus ar citām ģimenes ārstu prakses vietām. Tāpat finansējumu varēs saņemt pašvaldības, lai veidotu primārās aprūpes centrus, kas apvienos 3--5 ģimenes ārstu prakses vietas un piesaistīs vismaz divus speciālistus no atbalstāmo mediķu saraksta, proti pediatru, fizioterapeitu, vecmāti vai ginekologu un sociālo darbinieku. Tādas prakses vietas strādās darbdienās no pl. 8.00 līdz 19.00.

Tāpat, lai nodrošinātu plašāku pakalpojumu klāstu, darbosies 2--5 ģimenes ārstu prakses, kas būs noslēgušas sadarbības līgumu un atradīsies līdz 5 km attālumā cita no citas, turklāt tur strādās pediatrs vai vecmāte, vai ginekologs, vai fizioterapeits. 

Viena ģimenes ārsta prakses vieta tiks atbalstīta ar finansējumu līdz 8000 vai līdz 10 000 eiro, savukārt pašvaldības varēs pretendēt uz lielāku finansējumu -- līdz 30 000 eiro.

Krāslavas un Daugavpils novada pašvaldības vadošie plānošanas speciālisti atzina, ka tas ir labs atbalsts veselības aprūpes pieejamības kvalitātes uzlabošanai laukos, tāpēc pašvaldības pētīs atbalsta saņemšanas nosacījumus.