„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+2.8 °C
apmācies

Resnītis ķirbis resnīšiem

pexels.com

Ķirbis – tas ir kaut kas varen liels un skaists! Tie mēdz būt apaļi, plakani, cilindriski, bumbierveida, neregulāras formas. Turklāt tie visi vairo ēdāju veselību, raksta „Dārza Pasaule”.

Būtībā ķirbis ir liela oga, pildīta ar daudzām biezādainām sēklām. Pateicoties paša ķirbja pamatīgajai mizai un sēklu biezajiem apvalkiem, šī oga, ja vien ir labi nobriedusi, istabas temperatūrā glabāta, lieliski saglabā savas dzīvības spējas līdz pat nākamajam pavasarim. Augļa mīkstumā un sēklās ir daudz antioksidantu, kas palīdz ķirbja dzīvajām šūnām sagaidīt nākamo veģetācijas periodu.

Ķirbja mīkstums parasti ir dzeltens vai oranžs -- tajā ir karotinoīdi, no kuriem organismā veidojas A vitamīns. Mīkstumā ir arī pektīnvielas, cukuri, olbaltumvielas, vitamīni – B1, B2, PP, askorbīnskābe, minerālvielas – kalcijs, kālijs, fosfors, dzelzs, silīcijs. Ķirbja sēklas ir bagātas ar eļļu, kuras sastāvā ir nepiesātinātās taukskābes, tokoferolu jeb E vitamīnu, aminoskābēm, minerālvielām – mangānu, cinku, selēnu, varu.

Gan ķirbja mīkstumu, gan sēklas lieto pārtikā un ārstniecībā. Ķirbja augļa mīkstumu lieto kā diētisku pārtikas produktu – tas veicina gremošanas sistēmas darbību, mazina aizcietējumu, sekmē urīna izdali, uzlabo vielmaiņu, izvada no organisma holesterīnu un hlorīdus. Ķirbja mīkstumu īpaši iesaka lietot uzturā sklerozes, sirds, nieru, locītavu slimniekiem, kā arī cilvēkiem ar lieko svaru. Ļoti efektīva ir ķirbja sula – tā novērš aizcietējumus un veicina dažādu atkritumvielu izvadīšanu no organisma. Tautas medicīnā ķirbju sulu ieteic lietot prostatas, nieru slimību, poliartrīta, podagras ārstēšanai, kā arī grūtniecēm, lai novērstu sliktu dūšu un vemšanu. Ieteicamā dienas deva ir 1/2—1 glāze svaigas sulas. Šī sula ir diezgan garšīga, bet, ja ir vēlēšanās, to var papildināt arī ar kādu skābo ogu sulu. Ķirbju sulu ar medu var lietot kā nomierinošu līdzekli, pret bezmiegu.

Ārīgi ar ķirbju sulu vai rīvēta mīkstuma kompresēm atvieglina locītavu, kaulu, muskuļu sāpes, dziedē ādas apdegumus, ekzēmas, čūlas, pinnes.

Ķirbju sēklas izsenis lieto kā prettārpu līdzekli -- ar izžāvētu sēklu pulveri var atbrīvoties no lenteņa. Prettārpu darbība gan ir vājāka nekā citiem (sintētiskajiem) līdzekļiem, bet tā ir maigāka, saudzējošāka, bez nevēlamām blaknēm, tāpēc piemērota bērniem, grūtniecēm, vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Pēdējā laikā ķirbja sēklas un sēklu eļļa ir ieguvušas popularitāti kā darbīgs līdzeklis pret prostatas hipertrofiju (prostatas jeb priekšdziedzera palielināšanos). Sēklas lieto svaigas vai kaltētas (neapceptas!) pa 20 sēklām 3 reizes dienā.

Ārstnieciskā darbība ir arī ķirbju ēdieniem – putrām, sautējumiem, salātiem, turklāt tie dod labu sāta sajūtu, tai pašā laikā neuzkrājot organismā liekas kalorijas, bet pat palīdzot no tām atbrīvoties.