„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.0 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpilī atklās izstādi „Mans tautastērps”

Tautastērpu parāde Lūznavas muižā // Foto: Egita Terēze Jonāne

28. septembrī Daugavpils novada kultūras centrā tiks atklāta mantotu un pašu darinātu tautastērpu izstāde „Mans tautastērps”, kurā varēs aplūkot tautastērpu fotogrāfijas un lasīt to vēstures stāstus, kā arī iedvesmoties no veltījuma dzejas rindām un miniatūru izšuvumiem.

Izstāde atvesta no Lūznavas muižas, kur Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros notika arī fotogrāfijās iemūžināto dažādu tautas tērpu demonstrējumi.

Tās veidotāji, biedrības „Mans tautastērps” ļaudis, Lūznavas muižas ekspozīcijā bija apvienojuši dažādu novadu tautas tērpus, to fotogrāfijas, miniatūru izšuvumus un dzejas rindas.

Idejas autores Ilze Strēle un Ginta Zaumane, vadot tautastērpu šovu brīvdabā, atzinās, ka projekts par kalendāru ar 12 tautastērpu fotostāstiem ir izaudzis līdz vairāk kā 140 tērpu stāstu lielai kolekcijai, turklāt vērtīgais pūrs turpina augt.

Zīmīgi, ka arī Ilze Strēle un Ginta Zaumane tautas tērpu parādē bija tērpušās tautastērpos. Ilze bija uzvilkusi Zemgales tautastērpu un pašas pirms 28 gadiem izšūtu kreklu, bet Ginta Zaumane, smēlusies iedvesmu 13. gadsimtā, demonstrēja stilizētu arheoloģisku tautastērpu.

Projekta „Mans tautastērps” grāmatā var lasīt pirmos 120 apkopotos stāstus par personīgajiem vai ģimenes tautastērpiem. Grāmatas noslēgumā ir brīvs atvērums. Ilze Strēle: „Katrs no mums tur var ielīmēt savas vecmammas, mammas nodoto vai paša noausto tradicionālo vai stilizēto tautastērpu stāstu un kļūt par grāmatas līdzautoru.”

Daugavpils novada kultūras centrā izstāde vērs durvis pl. 18.00, turpat varēs iegādāties grāmatu „Mans tautastērps”.