„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.9 °C
skaidrs laiks

Pāvests Francisks svētīja Latviju

Šonedēļ par vērienīgāko notikumu valsts mērogā viennozīmīgi var uzskatīt Viņa svētības Romas pāvesta Franciska apustulisko vizīti Latvijā. Uzņemot pāvestu Rīgas pilī, Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra, ka mūsu valsts himnas vārdi „Dievs, svētī Latviju” ir piepildījušies.

Pēc galvaspilsētas apmeklējuma pāvests mēroja ceļu uz Aglonu, kur bazilikas sakrālajā laukumā pulcējās ap 45 000 svētceļnieku ne tikai no Latvijas, bet arī no Baltkrievijas, Ukrainas, Krievijas, Polijas un Lietuvas, lai klātienē sveicinātu augsto viesi.

Lietus un vēsais laiks nebija šķērslis. Dienas gaitā viss laukums bija cilvēku piepildīts. Sirmgalvji, jaunieši, bērni, vecāki ar zīdaiņiem, cilvēki ratiņkrēslos. Daudzi ieradušies jau iepriekšējā vakarā, lai ieņemtu labāku vietu kādā no sektoriem. Pie laukuma vārtiem veidojās nelielas rindas, jo katram bija jāiziet drošības kontrole. Ikviens apmeklētājs saņēma Svētās Mises programmu un karodziņu, ar ko pamāt pāvestam. Apmeklētājiem bija nodrošināts dzeramais ūdens lielos daudzumos.

Jau pusdienlaikā notika īpašs dievkalpojums, kura laikā no bazilikas tika iznesta Aglonas Brīnumdarītājas Dievmātes altārglezna un svinīgā procesijā tika nesta gar ticīgo rindām. Iepriekšējo reizi šī glezna tika iznesta no dievnama tieši pirms 25 gadiem pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes laikā. Pāvesta vizītei par godu tolaik arī tika izbūvēts sakrālais laukums, kur šovasar tika veikta celiņu renovācija.

Daudzi atminas 1993. gada pāvesta vizīti, tostarp SIA „Preiļu saimnieks” darbinieks Māris Miezītis, kurš gan toreiz, gan tagad piedalījās bazilikas teritorijas uzkopšanā, sagaidot pāvestu. Pirms 25 gadiem viņam gan nesanāca skatīt pašu viesi vaigā, tāpēc šoreiz nolēmis izmantot brīvdienu tieši šim mērķim.

Ar skaļām gavilēm, mājot karodziņiem, beidzot tika sagaidīts pāvesta helikopters, kurš pirms nolaišanās veica divus goda apļus virs Aglonas bazilika sakrālā laukuma. Aglonas bazilikas kora skolas audzēkņi Elizabete Botore-Tumova un Karels Kaļāns pasniedza pāvestam ziedus uz Aglonas maizes muzeja saimnieces Vijas Kudiņas cepto maizi. Jau pēc mirkļa pāvests papamobilī ieradās Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā un sirsnīgi sveicināja sapulcējušos ļaudis.

Reizē ar pāvestu Svēto Misi vadīja Latvijas un 20 ārvalstu bīskapi, izskanēja lūgšanas dažādās valodās, vispārējo ticīgo lūgšanu nolasīja latviešu aktrise Olga Dreģe un režisors Jānis Streičs, jaunietis Ēriks Medņikovs no Daugavpils Jēzus Sirds draudzes un Bērniņa Jēzus karmelīšu kongregācijas māsa Sofija. Mises gaitā euharistiskas upurdāvanas pāvestam pasniedza Stremjanovu daudzbērnu ģimene no Aglonas, Rēzeknes Katoļu vidusskolas 12. klases audzēkņi Māris Gaveika un Laura Zaļā, Euharistiskās Jēzus kongregācijas māsas Brigita un Marija, un aktīvie Aglonas draudzes locekļi Jānis un Vilhelmīne Meženieki.

Uzrunājot tautu, pāvests aicināja cienīt, mīlēt un atbalstīt citam citu. Viņa homīlija bija veltīta Dievmātei Marijai, aicinot visus līdzināties viņai.  

Mises noslēgumā Rēzeknes–Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis pāvestam pasniedza Aglonas Dievmātes svētgleznas kopiju, savukārt Francisks kā dāvanu Jaunavai Marijai atstāja īpašu rožukroni, novēlot, lai šajā „Marijas zemē” Jaunava Marija visus vienmēr sargā un pavada.

Apmeklētāji uzsvēra, ka pasākums Aglonā bija lieliski organizēts. Pateicoties vairākām ieejām un sadalījumam sektoros, izdevās izvairīties no garām rindām un drūzmēšanās – pēc Sv. Mises beigām laukumu varēja pamest 15 minūšu laikā. Autotransporta stāvvieta bija organizēta maksimāli tuvu bazilikai. Īsināt gaidīšanas laiku cilvēki varēja, sēžot uz saliekamajiem krēsliem u segām, ko varēja ņemt līdzi. Spriežot pēc atsauksmēm, apmeklētājiem ļoti svarīgi bija arī tas, ka tika organizēta suvenīru tirdzniecība, -- daudzi iegādājās Aglonas Dievmātes svētbildītes un citu atribūtiku. Bija ņemtas vērā arī tādas svarīgas nianses kā liels skaits tualešu, kafijas automāti, bezmaksas ūdens, medicīniskās palīdzības punkti. Ļoti lielu palīdzību sniedza brīvprātīgie, kuri palīdzēja atrast apmeklētājiem vajadzīgo vietu. Bija radīti komfortabli apstākļi plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem – apkurināmā mediju centrā žurnālistiem bija pieejami datori, printeri, izdales materiāli un silti dzērieni.

Skaitļi un fakti

  • Romas pāvesta vizīte no valsts budžeta kopumā izmaksāja 1,16 miljonus eiro, tostarp Aglonas bazilikas remontam atvēlēti 554 776 eiro.
  • Atsevišķi nauda piešķirta Valsts prezidenta kancelejai – 158 385 eiro. Lielākā daļa – 108 775 eiro -- preses centram, 49 610 eiro -- helikopteru un transporta nodrošināšanai. Latvijas TV Romas pāvesta vizītes atspoguļošanai saņēma 105 500 eiro, Latvijas Radio – 40 210 eiro.
  • Pasākumos Rīgā un Aglonā piedalījās 400 brīvprātīgie, tostarp Aglonā – 240, kā arī aptuveni 300 NBS karavīri un zemessargi.
  • Svētajai Misei Aglonā reģistrējās gandrīz 32 000 cilvēku, tostarp 1000 ārzemnieku.
  • Apmeklētājiem Aglonā nodrukāti 40 000 Sv. Mises grāmatiņu.
  • Akcijā, kurā tika aicināts uzadīt rakstainu zeķu pāri Romas pāvestam, atsūtīti 118 pāri zeķu pāri.
  • Latvijā ir 377 474 katoļi (17,46%), Lietuvā – 2 233 000 (77%), Igaunijā – 5500 (0,36%).

Inese Minova, Jeļena Ivancova