„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+5.7 °C
apmācies

Visā Latvijā notiks Eiropas Zinātnieku nakts pasākumi

Publicitātes foto

Piektdien, 28. septembrī, visā Latvijā notiks Eiropas Zinātnieku nakts pasākumi, kuru vadmotīvs šogad ir “Zinātne veido mūs”. Apmeklētājus uz ekskursijām laboratorijās, eksperimentiem, diskusijām ar zinātniekiem, pētnieciskajām darbnīcām un citām izzinošām aktivitātēm aicinās zinātniskie institūti, augstskolas, muzeji un citas iestādes vairāk nekā 50 norises vietās.

Eiropas Zinātnieku nakts pasākumi Latvijā notiks jau 13. gadu pēc kārtas un būs pieejami 18 Latvijas pilsētās un novados: Rīgā, Baldonē, Cēsīs, Daugavpilī, Dižstendē, Dobelē, Engurē, Jelgavā, Jūrmalā, Krimuldā, Liepājā, Papē, Priekuļos, Rēzeknē, Salaspilī, Tumē, Valmierā un Ventspilī.

Pasākumu programma būs saistoša visdažādākā vecuma cilvēkiem un ļaus iepazīties ar pārsteidzošiem zinātnes atklājumiem un sasniegumiem, pateicoties kuriem mūsu ikdienas dzīve šodien kļuvusi ērtāka, patīkamāka un drošāka.  Piemēram, Latvijas Universitātes Dabas mājā apmeklētāji varēs iepazīties ar inovatīvu mākslīgā intelekta tehnoloģiju, kas ļauj vadīt  dronu ar domas palīdzību.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” piedāvās iepazīt baktēriju slepeno dzīvi, bet Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā ikviens varēs piedalīties spēlē “Izlaušanās no šūnas”. Savukārt nojumē pie lielveikala “Origo” būs iespēja iesaistīties zinātnes skolas “Laboratorium” zinātnisko eksperimentu darbnīcās.

Teikas rajonā, Rīgā, apmeklētāji būs gaidīti Elektronikas un datorzinātņu institūtā, kurā varēs uzzināt par aktualitātēm viedo audumu un apģērbu, biometrijas un viedo transporta sistēmu jomā. Tuvumā esošajā Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūtā ikviens varēs iepazīties ar koksnes pētīšanas metodēm un apstrādes tehnoloģijām, savukārt  Latvijas Organiskās sintēzes institūtā interesenti varēs noskaidrot, kā top jaunas zāļu vielas un kāds ir to ceļš līdz aptiekas plauktam.

Valmierā Vidzemes Augstskolas zinātnieki iejutīsies tirgotāju lomā, demonstrējot savus sasniegumus tirgus paviljonā, savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitāte Jelgavā piedāvās uzzināt, kā mainījusies mērniecība kopš „Mērnieku laikiem”. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija aicinās apmeklēt modernākās inženierzinātņu laboratorijas Baltijā, bet Ventspils Augstskola iepazīstinās ar saviem sasniegumiem medicīnas tehnoloģiju jomā.

Eiropas Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā un saistošā veidā skaidro zinātnes sasniegumus, ļaujot ikvienam interesentam ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Eiropas Zinātnieku nakts pasākumi notiek vienlaicīgi vairāk nekā 30 valstīs un vairāk nekā 300 pilsētās.

Latvijā Eiropas Zinātnieku nakti organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem. Eiropas Zinātnieku nakti 2018. un 2019. gadā finansē no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 Marijas Sklodovskas-Kirī aktivitātes projekta līdzekļiem.

Ar Zinātnieku nakts pasākumu programmu var iepazīties interneta vietnē www.zinatniekunakts.lv.