„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+4.8 °C
apmācies

Skolēni ekspedīcijā mācās saudzēt mežu

(No kreisās) Ruslans, Edgara Valpētera mudināts, mācās mērīt koka augstumu ar seno latviešu metodi, proti, izmantojot divus kociņus // Foto: Egita Terēze Jonāne

Septembrī Latgales skolēni ar skolotājiem dodas meža ekspedīcijās, kuras rīko VAS „Latvijas valsts meži”.

„Latgales Laiks” devās mežā Kalupes pagastā kopā ar Pelēču pamatskolas bērniem un skolotājām Mariju un Jolantu. Bruņojušies ar ekspedīcijas darba burtnīcu, zīmuļiem un uzņēmuma „Latvijas valsts meži” Dienvidlatgales mežsaimniecības meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājas Daigas Ancānes instrukciju, kas jādara 10 darba stacijās, bērni ātrā solītī ieradās pieturā, kur iejutās ekspertu lomā. Proti, viņiem bija jānosaka, vai skaidu granulu, celofāna, ziepju un citu produktu ražošanā izmanto koku, celulozi. Nākošajā stacijā viņi iemācījās noteikt koka vecumu, skaitot sānzarus jeb mieturus. Tāpat bērni uzzināja, kā izaudzēt krāšņu priedi vai egli, aprēķināt vajadzīgo priežu daudzumu vienā jaunaudzes hektārā, noteikt koka bojājumus un izmērīt koka augstumu, uzbūvēt tiltu pēc mākslinieka un arhitekta Leonardo  da Vinči skices, kā arī izpētīja VAS „Latvijas valsts meži” izveidotās atpūtas vietas Latvijā un nobaudīja uz ugunskura gatavotas pusdienas.  

Dāvids pastāstīja, ka viņš mežā iet bieži, lai palīdzētu tētim sagatavot malku, tāpat mežā var uzspēlēt simulācijas spēli airsoftu un sastapt meža  dzīvniekus.

VAS „Latvijas valsts meži” Dienvidlatgales mežsaimniecības mežkopības vadītājs Aldonis Utināns uzsvēra, ka ekspedīcijas, kas notiek katru gadu rudenī, radina skolēnus saudzēt mežu. „Ja bērns iepazīst mežu jau bērnībā, viņš nekad bez atļaujas nededzinās ugunskurus, necirtīs kokus, nelauzīs solus atpūtas vietās, nebūs meža postītājs,” novērojis A. Utināns.