„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Ilūkstes novadā izauguši brangi ķirbji

Klātesošie jokoja, ka nākamgad vajadzētu palīgos aicināt kādu profesionālu svarcēlāju // Foto: Dinija Jemeļjanova

Ķirbju svēršanas konkursā, kas Ilūkstes skolēniem tiek rīkots jau otro gadu, 27. septembrī uz svariem nonāca vairāk nekā 50 novadā audzēti ķirbji. Uzmanību izpelnījās visi, gan tādi, kas pēc izmēra vairāk līdzinās mandarīnam, gan tādi, kuru neparasti zaļā krāsa atgādināja arbūzus. Pagājušā gada rekordu, 32 kilogramus, pārspēja daudzi.

Smagākā ķirbja titulu ieguva Pilskalnes pagasta Kazimiriškos audzēts ķirbis – elektroniskie svari uzrādīja, ka Ilūkstes Raiņa vidusskolas 4.a klases skolēna Alana Lobanova ķirbis sver 58 kilogramus. Milzīgā oga izaugusi vectēva dārzā, arī tas saimniekam esot pārsteigums, jo citus gadus tik lieli neesot bijuši. Vectēvs  palīdzējis ķirbi atgādāt, abi kopā nolēmuši ķirbi uzdāvināt Alana audzinātājai Skolotāju dienā. Skolotāja Sarmīte vēl prāto, ko ar ķirbi iesākt, bet Alana vectēvs iesaka pagatavot ķirbju-kartupeļu-gaļas sautējumu, kas pašam ļoti garšo.

Konkursa sākumā uz pirmo vietu gan pretendēja cits ķirbis. „Domāju, ka esmu nopirkusi kabaču sēklas, sāka ziedēt un izrādījās – būs ķirbis,” saka Lūcija Alseviča, kura pārpratuma rezultātā izaudzējusi 56 kilogramus smagu ogu. Pensionārei ir neliels mazdārziņš Ilūkstes nomalē, kur arī izaudzis viens no lielākajiem novada ķirbjiem. „Pirms pieciem gadiem tajā vietā dārzā atradās mēslu kaste, laikam tāpēc arī tik liels izauga,” norāda Lūcijas kundze. Pāris reizes vasaras sākumā to aplaistījusi, un tas arī viss. Dārzā vēl palikuši citi, mazāki ķirbji, kurus paturēs sev, bet godalgoto ķirbi ziedos Rīgas Garīgajam semināram, lai mielojas topošie priesteri.

Smagāko ķirbju desmitniekā ierindojās arī Austra Keivomega audzētais ķirbis. Viņa piemājas dārzā Bebrenē tādu palicis vēl daudz, astoņi vai deviņi. Uz konkursu Ilūkstē atgādājis ne tikai savu, bet arī kaimiņienes ķirbi, kas, savukārt, izcēlās nevis ar svaru, bet gaiši zaļganpelēku krāsu. Austris atzīstas, ka pašam ķirbji ne visai garšo. Abi ar sievu nesen izmēģinājuši tos spiest sulā, pievienojot ābolus.