„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Kārkliņu ģimenes lielākā dāvana ir bērni

Dina un Artūrs Kārkliņi ar Dinas tēti un lielo bērnu pulciņu // Foto no Kārkliņu ģimenes albuma

Kārkliņu ģimene pieder Līksnas pagasta dižģimeņu saimei, jo Dina un Artūrs audzina piecus bērnus. Sarunājot interviju telefoniski, Artūrs „Latgales Laikam” atzīstas, ka todien noteikti būs pie kādas Daugavpils novada ūdenstilpes, lai pētītu vai pavairotu zivju resursus, un ka viņš uztic Dinai ģimenes stāstu, kāpēc daudz bērnu ir liela dāvana vecākiem.

Atrada māju, kas piestāv

„Mēs esam vidzemnieki no Valmieras. Artūrs sāka studēt Daugavpils Universitātē bioloģiju, pēc tam viņam piedāvāja darbu universitātē. Vārdu sakot, viņš aizķērās Daugavpils pusē, un mājās bija tikai nedēļas nogalēs. Mēs nolēmām, ka tur, kur ir vīrs, tur ir jābūt sievai un bērniem. Pirms trim gadiem Līksnas pagastā atradām šo māju, kas mums šķita vērtīga ar savu vēsturi (tā ir celta 1914. gadā) un auru. Manuprāt, māja piestāv mūsu lielajai ģimenei,” teic Dina, sagaidot ciemiņus ar pastarīti Ronju uz rokām un aicinot nobaudīt banānu plāceņus.

Dina un Artūrs mācījās vienā klasē Vaidavas pamatskolā, un, kā joko Dina, ja toreiz viņai sacītu, ka apprecēs Artūru, tas radītu lielu izbrīnu, jo Artūrs bija savdabis, savukārt Dina -- gudrā meitene. Vēlāk viņi atkal satikās studiju gados. Šogad augustā nosvinējuši desmito kāzu jubileju. Artūrs nāk no četru bērnu ģimenes, Dinai ir tikai māsa. Precoties neesot domājuši, ka būs pieci bērni. Pirmais piedzima Miķelis, tad pieteicās Māra, vēlāk Atvars, Jorens un Ronja.  

Vaicāta, kāpēc daļa sabiedrības uzskata, ka mūsdienās nevar atļauties audzināt daudz bērnu, Dina atzīst, ka cilvēkam jānosaka prioritātes. Varbūt retāk sanāks doties ceļojumos, jāiztiek ar vecu automašīnu. „Svarīgākajam pietiek gan laika, gan naudas. Mūsu ģimenē prioritāte ir bērni un savstarpējās attiecības. Vecāki ir piemērs, kā strādāt, mīlēt, dzīvot,” saka Dina. Viņu ģimenē tiek daudz runāts par patiesām vērtībām, kā mīlestība, kopābūšana, tiek rasts laiks, lai sniegtu atbildes bērniem un apkoptu savu nelielo saimniecību, kur mīt mājputni, aitas un kazas un kas radina pie darba, atbildības, patstāvības.

Jāteic, ka vecāki bērniem izvēlējās vārdus ar dziļu saturu, piemēram, Ronja ir ebreju vārds, kas nozīmē „priecīga dziesma Dievam”.

Pilnu rakstu lasiet 2. oktobra numurā.