„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.1 °C
nedaudz mākoņains

Mediķu brigādes iztiek bez šofera

NMPD

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādes, kurās paši mediķi vada arī operatīvo transportu, savu darbu veic sekmīgi. To apliecina pilotprojekta* pirmie rezultāti, analizējot jauno brigāžu darbu trīs mēnešu periodā, informē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Kopš šā gada 1.jūlija dienestā izveidotas piecas šādas brigādes, kuras devušās uz vairāk nekā 1700 izsaukumiem. Brigādes strādā tikai dienas laikā, kad ir visaugstākā izsaukumu intensitāte. Kā rāda pirmo mēnešu darbības izvērtējums - brigādes pie pacientiem nokļuvušas tikpat operatīvi, un palīdzību spējušas sniegt līdzvērtīgi jau ierastajām dienesta brigādēm trīs cilvēku sastāvā (ar diviem mediķiem un autovadītāju). Proti, pilotprojekta brigādes pie pacienta ierodas vidēji 8 minūšu laikā un izsaukumā pavada aptuveni stundu. Šie rādītāji ir tādi paši kā citām dienesta brigādēm konkrētajos brigādes lokalizācijas punktos.

Līdzīgi kā citām brigādēm, pilotprojekta brigāžu mediķiem gandrīz puse izsaukumu ir augstas prioritātes jeb tādi, kuros ir apdraudēta pacienta dzīvība. Izvērtējot brigāžu medicīniskā darba kvalitāti redzams, ka arī šajās situācijās, strādājot divatā, mediķi spējuši sniegt profesionālu palīdzību, piemēram, smagi cietušam motociklistam, smagu politraumu guvušam cietušajam autoavārijā, pacientiem ar miokarda infarktu, dzīvību apdraudošiem sirds ritma traucējumiem, tostarp nodrošinot ārējo kardiostimulāciju, pacientiem ar akūtiem smadzeņu asinsrites traucējumiem u.c.

Darba organizācijas izmaiņas ļāvušas palielināt šajās brigādēs strādājošo mediķu atalgojumu pat par 36%, nodrošinot motivējošu darba samaksu par papildus pienākumiem. 

NMPD direktore Liene Cipule: “Pilotprojekts rāda, ka arī Latvijā varam veidot brigādes, kurās operatīvo medicīnisko transportlīdzekli vada paši mediķi, līdzīgi kā tas ir daudzviet Eiropā.  Šādi organizējot darbu, mēs spējam nodrošināt tikpat augstu operativitāti un darba kvalitāti. Turklāt varam radīt mediķiem motivējošus darba apstākļus un lielāku atalgojumu. Arī sabiedrība no tā iegūst. Proti, esošo resursu ietvaros varēsim nodrošināt vairāk brigāžu tieši dienas laikā, kad izsaukumu ir daudz. Tas dos iespēju uzlabot brigāžu operativitāti.”

NMPD ārsta palīgs un pilotprojekta dalībnieks Imants Upīts: “Dienestā esmu jau septīto gadu un šobrīd, strādājot jaunā tipa brigādē, esmu atguvis degsmi un motivāciju.  Līdz ar pilotprojektu dienests ir padomājis gan par darbinieku labklājību, gan darba organizācijas uzlabošanu. Tas ir lieliski, ka vakaros varu būt kopā ar ģimeni, nevis darbā, neesmu tik noguris, jo naktī varu izgulēties. Brigādē esmu kopā ar patstāvīgu, pieredzējušu kolēģi, veidojot labu komandu, kas ātri un kvalitatīvi var palīdzēt cilvēkiem.”

*Par pilotprojektu

Šā gada 1.jūlijā NMPD uzsāka īstenot pilotprojektu, kas ilgs līdz 31.decembrim.  Pilotprojekta ietvaros dienas laikā uz izsaukumiem dodas jauna tipa brigādes –  divu mediķu brigādes, kurās mediķi paši vada arī operatīvo transportu. Brigādes strādā tikai dienā, kad izsaukumu ir visvairāk (80% no visiem izsaukumiem). Šobrīd dienestā ir piecas šādas brigādes – trīs Rīgā, un pa vienai Jūrmalā un Daugavpilī. 

 

Komentāri

09.10.2018 18:58
Ernests
Pie stūres sieviete var būt labāka par ebkuru vīrieti. Vienīgais, kad vajadzīga fiziskā palīdzība.