„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+6.7 °C
daļēji mākoņains

13. Saeimas deputāti no Latgales – domas un plāni

flickr.com

Latvijas Republikas 13. Saeimas vēlēšanas jau ir aiz muguras, un tagad partijas aktīvi iesaistījušās politiskajā „tirgū” – jaunās valdības koalīcijas veidošanā. „Latgales Laiks” lūdza no Latgales ievēlētos Saeimas deputātus izteikt savu viedokli par šīm vēlēšanām un pastāstīt par saviem turpmākajiem plāniem.

(Iekavās norādīts deputāta kandidāta saņemto plusu un svītrojumu skaits.)

Daugavpils domes izpilddirektore Inga Goldberga, „Saskaņa” (+7232, -975)

„Atklāti sakot, es necerēju uz tik labu rezultātu, jo nebiju iesaistījusies priekšvēlēšanu ķīviņos un minimāli nodarbojos ar pašreklāmu. No sirds priecājos par šādu atbalstu. Jo īpaši aizkustinoši bija dzirdēt no vēlētājiem, kuri reti piedalās vēlēšanās, bet šoreiz speciāli gājuši balsot manis dēļ. Negribas pievilt viņu cerības. Savu amatu domē es pametīšu tikai tad, kad būšu Saeimā nodevusi zvērestu. Šis jautājums ir pašvaldības priekšsēdētāja kompetencē. Man ir ļoti labi vietnieki, un es domāju, ka lietu nodošana jaunajam vadītājam nesagādās grūtības. Saeimā es gribētu nodarboties ar visiem tiem jautājumiem, kas saistīti ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas darbību. Es labi pārzinu šo jomu un varētu būt tajā noderīga.”

Daugavpils novada domes deputāts Edgars Kucins, „Saskaņa” (+4573, -929)

„Mans rezultāts šajās vēlēšanās ir „Saskaņas” komandas neatlaidīga vairāku gadu darba rezultāts pilsētā un novadā. Sirsnīgi pateicos Latgales iedzīvotājiem par uzticības kredītu, es pacentīšos attaisnot vēlētāju izvēli. Mana principiāla pozīcija ir atbildīgs un godīgs darbs. Tāpēc, būdams Saeimas deputāts, es gribētu piedalīties Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas, Pieprasījumu komisijas un Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijas darbā. Viens no svarīgākajiem vietējiem jautājumiem man ir Naujenes jaunatnes un sporta centra atjaunošana – tā ir lieliska un vajadzīga organizācija, kuru novada dome šogad likvidēja.”

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesore Ilga Šuplinska, „Jaunā konservatīvā partija” (+2026, -549)

„Man ievēlēšana Saeimā ir pārsteigums, jo es tikai nesen pievienojos „Jaunajai konservatīvajai partijai”. Man ir ilga un veiksmīga darba pieredze nevalstiskās organizācijās, taču līdz šim neesmu bijusi lielajā politikā. Mana pašreizējā algas likme Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā ir pārāk maza, lai turētos pie šī darba, lai gan es ļoti augsti vērtēju kolēģus un savu pasniedzējas darbu. Jaunajā Saeimā es viennozīmīgi gribētu risināt izglītības un kultūras jautājumus, strādāt Ilgtspējīgas attīstības komisijā. Īpašu uzmanību vēlos pievērst plašsaziņas līdzekļiem, Latvijas gana sarežģītajai mediju telpai.”

12. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs, „Jaunā Vienotība” (+2016, -427)

„Vēlēšanu apmeklētība  aizvien vairāk samazinās, un tas vistiešākajā veidā ietekmē to iznākumu. Vieni, acīmredzot, ir apmierināti ar dzīvi, bet citi, tieši pretēji, ir dziļi vīlušies politiķos. Aptuveni šādu rezultātu es arī prognozēju Latgales reģionā. Neņemot vērā koalīcijas/opozīcijas faktoru, man, kā Saeimas deputātam, nekas īpaši nemainīsies, tā ir vienkārši rotācija. Jaunajā parlamentā es vēlētos nodarboties ar pašvaldību un izglītības jautājumiem. Uzskatu, ka pašlaik politiķu prioritārais uzdevums ir reģionālā reforma.”

Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, „Zaļo un zemnieku savienība” (+1802, -1429)

„Godīgi sakot, mēs cerējām uz trim, nevis divām vietām ZZS no Latgales vēlēšanu apgabala.  Iemesls tam, droši vien, ir zemā vēlēšanu apmeklētība. Savu amatu es pametīšu līdz ar Saeimas pirmo sēdi, tāpēc domes deputātiem jāmeklē mana darba turpinātājs. Uzskatu, ka vispiemērotākā kandidatūra šim amatam ir Arvīds Kucins, jo viņa ieguldījums, strādājot mūsu novada labā, man neizraisa ne mazākās šaubas. Taču pagaidām vēl nav skaidrs, kad politiķi beidzot vienosies par koalīcijas veidošanu, -- tas var prasīt daudz laika. Saeimā es vēlētos strādāt Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijā un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.”

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektors Edmunds Teirumnieks, „Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” (+1511, -244)

„Populisti un zemā vēlētāju aktivitāte savu darbu padarīja. Tiesa, es nedomāju, ka nosacīti jaunās partijas savāks tik daudz balsu un ieņems tiks augstas pozīcijas. Diemžēl Latvijā ne jau visi saprot, kā notiek reformas vienā vai otrā jomā, -- bieži vien tas ir ilgstošs process. Tāpēc populistu skaistie lozungi mēdz būt tik efektīvi. Man būs jāpamet Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas vadītāja amats, lai gan es tomēr vēlos noskaidrot dažas interešu konflikta nianses, tāpēc akadēmija ir nosūtījusi vēstuli KNAB. Augstskolai sākumā būs pagaidu, bet pēc tam – pastāvīgs rektors. Saeimā es ceru strādāt Ilgtspējīgas attīstības komisijā. Uzskatu, ka varu nodarboties ar uzņēmējdarbības un inovāciju un, protams, izglītības jomas jautājumiem.”

Daugavpils novada domes deputāte Janīna Kursīte, partija „Kam pieder valsts” (+1454, -539)

„No desmitās vietas kandidātu sarakstā uz pirmo – to es tiešām negaidīju un esmu ļoti pateicīga visiem, kas mani atbalstīja. Beidzamajos gados esmu ieguldījusi ne mazums pūļu, lai saglabātu reģiona sakrālo mantojumu, uzlabotu pensionāru un invalīdu dzīvi, un es redzu, ka cilvēki to ir novērtējuši. Lai arī pametīšu novada domi, es vēlētos paralēli darboties savā zemnieku saimniecībā, jo tas ir sezonas darbs. Saeimā galvenās man būs cilvēktiesību, biznesa, pensionāru un cilvēku ar ierobežotām iespējām aizsardzības tēmas. Pirmām kārtām mani interesē OIK un neapliekamā minimuma reforma.”