„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Grāmata bērniem par vismazākajiem

Jeļena Ivancova

Daugavpils dzejnieki Jevgeņijs Golubevs un Lidija Vasaraudze uzrakstījuši jaunu grāmatu bērniem „Paši… Paši..”. Šis radošais tandēms tradicionāli savu kopdarbu raksta latviešu un krievu valodā.

Šī jau ir septītā Jevgeņija un Lidijas kopīgi izdotā grāmata, kā arī trešā sērijā „Ar mīlestību pret apkārtējo pasauli”. Pirmā grāmata bija veltīta kaķiem, otrā – spārnotajiem zemes iemītniekiem. Trešajā krājumā „Paši… Paši..” ir apkopoti dzejoļi par vismazākajiem dzīvnieku valsts pārstāvjiem – gliemežiem, bizbizmārītēm, zirnekļiem, odiem, mušām un citām sīkbūtnēm. Pieaugušajiem skudras, prusaki vai zirnekļi rada nepatīkamas asociācijas, savukārt bērnos visi šie kukaiņi raisa ziņkāri, un viņi, būdami mazi, biežāk pamana šīs sīkās radības.

Grāmatas prezentācijā bērnu bibliotēkā „Zīlīte” Jevgeņijs Golubevs pastāstīja, ka sadarbība ar Lidiju Vasaraudzi sākusies jau sen – dzejnieki tulkoja viens otra dzejoļus dažādiem krājumiem, tāpēc ideja uzrakstīt bilingvālu grāmatu bērniem radās kā kopīgas radošās darbības turpinājums, turklāt Daugavpilī tam ir labvēlīga valodu vide. Grāmatai divās valodās ir cēls mērķis – valodu apgūšana un satuvināšana, palīdzība krievu un latviešu valodas apguvē dažādu tautību bērniem. Izlasot vienu un to pašu dzejoli abās valodās, bērns viegli iegaumē vārdus un tādējādi papildinās viņa vārdu krājums.

Grāmatā publicēti ne tikai dzejoļi, bet arī dažādu kukaiņu apraksti. Dzejnieki grāmatas tapšanā iesaistīja entomoloģijas speciālistus. Latvijas Universitātes Zooloģijas muzeja speciālists Uģis Piterāns grāmatas priekšvārdā stāsta mazajiem lasītājiem, ka Latvijā ir 15 000 kukaiņu sugu, un katram kukainim ir sava svarīga loma līdzsvara saglabāšanā dabā.

savukārt Lidija Vasaraudze uzsvēra, ka rakstīt bērniem ir ļoti sarežģīts uzdevums, un dzejniekam vienmēr ir sev jājautā: „Kā uzrakstīt, lai bērns saprastu?”, un kā izdarīt tā, lai bērnam nezustu interese par lasīšanu.

To, ka bērni Daugavpilī labi zina gan latviešu, gan krievu valodu, uzskatāmi nodemonstrēja Saskaņas pamatskolas 3. klases audzēkņi. Viņi nolasīja dažus dzejoļus, kurus bija iemācījušies no galvas, un aktīvi atbildēja uz pasākuma vadītāju jautājumiem.

Dzejnieki plāno uzrakstīt ceturto sērijas „Ar mīlestību pret apkārtējo pasauli” grāmatu, kura būs veltīta dabas parādībām.