„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+6.0 °C
apmācies

Daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji Latgalē nesteidz siltināt savus mājokļus

Aleksandrs Rube

17. oktobrī Daugavpils domes konferenču zālē notika seminārs par dzīvojamo māju energoefektivitātes projektu realizācijas iespējām Daugavpilī, izmantojot AS „Attīstības finanšu institūcija Altum” atbalstu. Interesi par pasākumu izrādīja aptuveni 50 daugavpilieši.

Pašlaik Daugavpilī „Altum” programmā nav nevienas nosiltinātas mājas (kopumā iesniegti trīs pieteikumi), lai gan citviet valstī situācija ir daudz cerīgāka. Piemēram, Liepājā jau ir nosiltinātas 17 daudzdzīvokļu mājas, Valmierā – 8, Jēkabpilī vienlaikus siltinās 11 dzīvojamos namus. Pašlaik finansējums piešķirts 152 projektiem, galvenokārt Kurzemē un Rīgā, savukārt renovētas tiek gandrīz 100 ēkas. Uz kopējā fona Latgales izskatās ļoti pieticīgi – reģionā iesniegti vien 16 pieteikumi, turklāt šis skaits pusotra mēneša laikā nav mainījies. Rēzeknē jau tiek renovētas divas mājas (Baznīcas ielā 26a un Rūpnīcas ielā 3a).

Mājas siltināšanas Baznīcas ielā 26a (Rēzekne) kopējās izmaksas – 128 000 eiro

Seminārs par dzīvojamo māju energoefektivitātes paaugstināšanu notika pēc DzKSU rīkotajām sapulcēm pilsētas mikrorajonos, kurās tika apspriests mājas, jumta un citu elementu siltināšanas jautājums. Jāatzīmē, ka „Altum” programma, kura darbojas Eiropas Reģionālās attīstības fonda ietvaros, būs spēkā tikai līdz 2022. gadam. Taču tas nebūt nenozīmē, ka daugavpiliešiem būs trīs gadi pārdomām. Lai gan pēc sākotnējiem aprēķiniem programma varēja palīdzēt vairāk nekā 1000 daudzdzīvokļu māju siltināšanā, tagad, ņemot vērā projektēšanas un būvdarbu cenu pieaugumu, tās varētu būt vairs tikai 800 mājas. Vēl jo vairāk, „Altum” pastāvīgi vienkāršo pieteikumu iesniegšanas nosacījumus un citas nianses. Piemēram, grantu apmērs (ja kredītiestāde atsakās izsniegt aizdevumu) palielināts no 35 līdz 50 procentiem. Tādējādi programma var dzēst pusi no visas ēkas renovācijai nepieciešamās summas. Ņemot vērā pašvaldības atbalstu, tehniskā dokumentācija var tikt izstrādāta bez maksas.

DzKSU vadītājs Aleksandrs Samarins: „Mājas siltināšana ietaupa milzu naudu”

Domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis un DzKSU vadītājs Aleksandrs Samarins īsumā pastāstīja par pieredzi dzīvojamo māju renovācijā un ieguvumiem, kā arī minēja vairākus pozitīvus siltināšanas piemērus (māja Vienības ielā 4, Jātnieku ielā 88, Cietokšņa ielā 70 u.c.). Pašlaik aug iedzīvotāju interese par jumtu nomaiņu un bēniņu siltināšanu. Pašvaldības pārstāvji cer, ka tādējādi daugavpilieši meklēs kompleksus sava mājokļa labiekārtošanas risinājumus. Savukārt „Altum” pārstāvji (Aleksandrs Bimbirulis, Dina Kaupere, Ingus Salmiņš) pastāstīja par dokumentu noformēšanu un jaunāko „Altum” informāciju par šo tēmu. Savukārt pilsētnieki galvenokārt interesējās par kreditēšanas nosacījumiem un tā atmaksas iespējām, māju ar krāsns apkuri siltināšanu, energoaudita īpatnībām u.c.

„Altum” Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja vietniece Dina Kaupere

Uzziņai

  • Daugavpilī pozitīvu atbildi no „Altum” saņēmušas tikai divas mājas – Sporta ielā 2 un Nometņu ielā 66, taču – kad tās tiks siltinātas, pagaidām nav zināms
  • Siltinātās mājās apkures tēriņi samazinās vidēji par 50-65%. Tas pozitīvi ietekmē kredītsaistību nomaksu
  • Latvijā ir aptuveni 20 000 daudzdzīvokļu māju. Daļa no tām ir sliktā stāvoklī un drīzumā to iemītnieki būs spiesti veikt steidzamu remontu
  • Siltinātā mājā nekustamā īpašuma tirgus vērtība pieaug par 20-35%