„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.4 °C
daļēji mākoņains

Iedzīvotāji maina māju jumtus un atsakās no papīra rēķiniem

Aleksandrs Rube

Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma (DzKSU) vadītājs Aleksandrs Samarins pastāstīja preses konferencē par to, cik aktīvi pilsētnieki piedalās dažādās mājokļu energoefektivitātes paaugstināšanas programmās. Atskaite par deviņiem mēnešiem liecina, ka Daugavpils iedzīvotāji aizvien biežāk nolemj renovēt savas mājas.

Šogad no janvāra līdz septembrim DzKSU veicis 20 dzīvojamo ēku jumtu kapitālo remontu (līdzfinansējums – 30%), savukārt 10 objektu pieteikumi pašlaik tiek izskatīti, vai arī jau notiek to projektēšana vai renovācija. Finansiālu atbalstu saņēma arī tie, kuri nolēma nosiltināt mājas bēniņus. Taču pilsētnieki joprojām visbiežāk izmanto kāpņu telpu ārdurvju un logu nomaiņas programmu – šis pakalpojums sniegts 50 māju iedzīvotājiem, savukārt 30 mājās šie darbi tiek veikti pašlaik. Minētajā laikposmā pēc pieteikuma noasfaltēta tikai viena stāvvieta, taču pašlaik jau ir iesniegti septiņi šāda veida pieteikumi.

Daugavpilieši vēršas DzKSU, lai veiktu siltumvada un siltā ūdens cauruļu siltumizolāciju. Šogad deviņos mēnešos tas izdarīts 13 mājās, turklāt vienā uzstādīti individuālie siltumskaitītāji (līdzfinansējums – 70%). Vienlaikus ūdens skaitītājiem tiek uzstādītas jauna veida plombas, kas nodrošina labāku aizsardzību pret nelikumīgām manipulācijām.

Pēc tam, kad maijā stājās spēkā ES regula par personas datu aizsardzību, DzKSU mainīja rēķinu piegādes kārtību un aicināja visus pilsētniekus pieteikties elektronisko rēķinu saņemšanai. Aicinājums tika sadzirdēts, un pašlaik no 30 000 abonentu šādu iespēju izmanto nedaudz mazāk nekā puse, - 12 700 cilvēki. Turklāt uzņēmums joprojām sūta īsziņas tiem, kuri aizmirst iesniegt savus datus sistēmā mans.ddzksu.lv. Jāatzīmē, ka agrāk īsziņa – paziņojums tika nosūtīts tad, ja nebija iesniegti ūdensmērītāju dati par trim mēnešiem, bet tagad šis laiks ir samazināts līdz diviem mēnešiem. Kopš gada sākuma nosūtīti vairāk 5000 šādu brīdinājumu.

2019. gadā DzKSU plāno samazināt apkalpošanas maksu 89 mājās, taču 25 dzīvojamos namos, kur nesen tika veikts vai pašlaik notiek kapitālais remonts, šis tarifs pieaugs. Šī informācija būs pieejama uzņēmuma mājas lapā un attiecīgo ēku kāpņu telpās. Iedzīvotājiem būs sešas nedēļas, lai apspriestu izmaiņas un izteiktu savas pretenzijas.

Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums ir iesniedzis savus priekšlikumus izmaiņām pilsētas domes saistošajos noteikumos, kuros paredzēta finansiālā atbalsta palielināšana komunālās saimniecības jomā. Pašlaik tos izskata pašvaldības darba grupa, kurai drīzumā jāpieņem lēmums.