„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

Novada jaunieši gaida pārmaiņas

Jaunieši interesējās, vai vidusskolēniem par augstiem sasniegumiem varētu piešķirt stipendijas, bet deputāti solīja pārdomāt, vai nevajadzētu paplašināt jomas, kurās tiek atbalstīti studējošie // Foto: Dinija Jemeļjanova

Stipendiju piešķiršana, skolu nākotne un jaunatnes lietu atbildīgo tīkla reorganizācija – šīs ir dažas no tēmām, par ko Daugavpils novada jaunieši interesējās, tiekoties ar vietējās lēmējvaras pārstāvjiem pasākumā „Kafija ar politiķiem”. Diskusijas organizatoru aptauja gan liecina, ka jauniešu vēlme palikt vai atgriezties provincē pēc studijām visbiežāk atkarīga no tā, vai šeit būs iespējams atrast labi atalgotu darbu.

Bažas par nodarbinātības iespējām novadā centās kliedēt Biķernieku pamatskolas direktors Aleksejs Mackevičs, viņš aicināja jauniešus apgūt profesijas, kas ir nepieciešamas novadā: „Mūsu lauksaimnieki piesaista darbiniekus no ārzemēm, jo vietēji negrib vai viņiem nav atbilstošu prasmju, lai strādātu. Arī skolās, Daugavpils slimnīcā trūkst speciālistu.” Tas varētu būt viens no faktoriem, kas sekmētu ne tikai jauniešu atgriešanos, bet arī labākas prognozes skolām. Viņš ar domes Izglītības pārvaldes pārstāvjiem nesen viesojies kādā Igaunijas dienvidaustrumu pierobežas skolā, kur vietējie apliecinājuši – emigrējušie iedzīvotāji sāk atgriezties.

Aleksejs Mackevičs

 „Šobrīd lemjam par jauno jaunatnes jomas attīstības stratēģiju,” uz jautājumu, vai gaidāmas pārmaiņas, atbildēja novada domes jaunatnes lietu speciāliste Olesja Ņiķitina. „Jauniešu novadā paliek aizvien mazāk, bet tas nenozīmē, ka aktivitātes apstāsies. Saglabāsim tradīcijas, aicināsim rakstīt jaunus projektus, drīzumā gaidāms Daugavpils novada jaunatnes gada noslēguma pasākums.” Viņa uzteica novadā reģistrētās jauniešu biedrības. Par to darbošanās intensitāti liecina pagasta pārvalžu vadītāju „aizrādījumi” par biežajiem transporta pieteikumiem.

Tomēr jauniešu aktivitāte dažādos novada pagastos nav vienmērīga, tāpēc domē aktualizējies jautājums, vai nevajadzētu samazināt jaunatnes lietu atbildīgo skaitu. Par to, kādi ir šīs idejas īstenošanas riski, interesējās Līksnas pagasta jaunietis Mārtiņš Pabērzs. „Nereti sadarbojamies ar tuvākajiem kaimiņiem - Vaboli, Kalupi, bet esam pietiekami aktīvi arī savā pagastā,” Mārtiņš stāsta, ka to koordinē viņu pagasta jaunatnes lietu atbildīgā. O. Ņikitina gan norādīja, ka nākotnē šiem darbiniekiem jākļūst vēl mobilākiem, tamdēļ jāpalielina slodzes. Šobrīd Daugavpils novada dome nodarbina (gan uz nelielu slodzi, vienu dienu nedēļā) 19 jaunatnes lietu atbildīgos, domē jaunatnes jomā strādā vēl divas darbinieces.

Par Višķu jauniešu pozitīvo pieredzi brīvprātīgajā darbā un dalību „Erasmus+” projektos pastāstīja Jānis Briška

Pasākumā pulcējās nedaudz vairāk kā 30 jaunieši, pašvaldības darbinieki un četri Daugavpils novada domes deputāti – Aleksejs Mackevičs („Daugavpils novada partija”), Olesja Ņikitina („Saskaņa”), Visvaldis Ločs („Saskaņa”) un Arvīds Kucins („Daugapvils novada partija”). Darba grupās ar jauniešiem darbojās vien divi politiķi, spriežot par to, kā uzlabot dzīves kvalitāti un iespējas tādās jomās kā izglītība, nodarbinātība, izklaide u.c.

Šoruden šāda formāta diskusijas paredzētas sešās Latgales pašvaldībās. Diskusiju ciklu „Kafija ar politiķiem” organizē biedrība “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu. Pasākumu Daugavpils novada kultūras centrā „Vārpa” vadīja karjeras konsultante Jolanta Priede. Viņa pastāstīja, ka noslēgumā plānots apkopot jauniešu raizes un ierosmes. Jaunieši ar politiķiem vēl tiksies Krāslavā, Ludzā un Balvos, bet projekta noslēguma pasākums gaidāms 2019. gada janvārī.