„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Kaplavieša maketi mudina apceļot pasauli

Egita Terēze Jonāne

Kaplavas pagasta bibliotēka Latvijas 100. dzimšanas dienu sagaida ar pasaules pazīstamāko kultūras un arhitektūras ēku maketu izstādi, kuras autors ir novadnieks Boriss Blinovs. Kaplavietis visus 60 darbus ir ziedojis bibliotēkai, uzsverot, ka tā ir viņa dāvana Latvijai simtgadē. „Varbūt mani darbi iedvesmos cilvēkus iepazīt plašo pasauli ceļojot,” teic Boriss Blinovs, izrādot savus darbus.

Kolekcijā dominē miniatūrizmēra dievnami - Svētās Maskavas Matronas, Svētā Izaka katedrāle Sanktpēterburgā u.c. B. Blinovs saka, ka ir ticīgs un šobrīd kalpo pie altāra Kaplavas Vissvētās Dievmātes Marijas patvēruma pareizticīgo baznīcā, tāpat daudz lūdzas par mirušajiem. Viņš ar bibliotekāru atbalstu kopē mirušo sarakstus, kas ir publicēti „Latgales Laikā” vairāku gadu garumā, lai par viņiem lūgtos. „Lūgties par mirušajiem - tas ir ticīga cilvēka pienākums,” uzsver sirmgalvis, piebilstot, ka dāvinātajā kolekcijā ir visu pasaules lielāko reliģiju dievnami, tostarp mošeja, jo Dievs uzrunā katru cilvēku.

Tāpat ekspozīcijā ietvertas vairākas mājas, dažas ir ar logu stikliem, mēbelēm. Sirmgalvis vēlas, lai skatītāji iepazītu katras valsts savdabīgo arhitektūru, tāpēc pie mājām piestiprināts konkrētās valsts karogs.       

Tāpat B. Blinovs uzdāvināja bibliotēkai divus Londonas pulksteņa torņa Bigbena maketus. Pirmais, mazākais, nav bijis tik sarežģīts, bet otrs izdevies daudz labāk, lai arī bija jāpacīnās ar stūru detaļām, skaidro sirmgalvis. 

Tikpat sarežģīti elementi ir kolonnas un pareizticīgo dievnamu kupoli. „Katra maketa aprakstā ir teikts, kā to salikt kopā. Lūk, šai Svētā Pētera bazilikai Romā, kur esmu pabijis arī pats, nebija krusta. Iegādājos sudraba krustiņu un uzliku to virs kupola. Svētā Izaka katedrālei Sanktpēterburgā ir ļoti krāšņi kupoli, taču man bija jāpapūlas, lai tos pareizi saliktu. Bieži daru pēc sava prāta, tā darbs rit raitāk un arī rezultāts ir labs,” smaida unikālo pasaules ēku miniatūru arhitekts.

Boriss Blinovs atminas, ka bērnībā spēlējies ar rotaļlietām, kuras darināja tētis no kartona, koka, akmens, plastmasas vai metāla. Viņš salika pirmo maketu, dzīvojot Rīgā. Tā ir sena pils Prāgas (Čehija) pievārtē. „Es maketus veidoju jau gandrīz 20 gadus paša dvēseles priekam. Darbu apgrūtina laika trūkums. Ceru, ka mana dāvana iepriecinās arī kaplaviešus. Tagad es mēģināšu salikt dzelzceļa sliežu fragmentu ar dzelzceļa mājām, rūpnīcām, fabrikām,” teic B. Blinovs apņēmības pilns.