„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.7 °C
skaidrs laiks

Gada cilvēki novadā – uzņēmējs un kordiriģente

Foto: Inese Minova/Elza Pučko

16. novembrī Latvijas simtgades priekšvakarā Daugavpils novada Kultūras centrā “Vārpa” izskanēja Latvijas simtgadei veltīts svinīgais sarīkojums „100 gadi Latvijai”. Sveicot klātesošos svētkos, Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins uzsvēra, ka pašvaldības prioritāte simtgades kontekstā ir cilvēki, kuri dzīvo, strādā un izglītojas novadā. Viņš pasniedza pašvaldības Atzinības rakstus un balvas “Gada cilvēks 2018”, tās šogad pasniegtas divās nominācijās—Uzņēmējdarbība un Kultūra.

Gada cilvēks nominācijā “Uzņēmējdarbība” ir SIA “Meliors Krauja” valdes priekšsēdētājs Antons Soms, kurš būvniecības nozarei veltījis vairāk kā 50 gadus. Šogad viņš saņēmis arī Būvindustrijas lielās balvas Atzinības rakstu nominācijā „Mūža ieguldījums” un biedrības „Latvijas Valsts aizsardzības fonda “Lāčplēsis”” Goda zīmi bronzā par mūža ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā un Latgales uzplauksmē.

SIA „Meliors Krauja” darbības pamatjomas ir meliorācija, ceļu būvniecība un remonts, bet beidzamajos gados -- arī kūdras ieguve. Gadu gaitā uzņēmums pārdzīvojis daudzas izmaiņas, taču ir saglabājis savu spēju darboties. Darbs uzņēmumā tiek nodrošināts teju 100 darbiniekiem, galvenokārt Naujenes pagasta iedzīvotājiem. Uzņēmums iesaistās projektos un modernizē tehnoloģijas, finansiāli atbalsta arī sava pagasta rīkotos pasākumus. Kolēģi Antonu Somu raksturo kā izpalīdzīgu, sirsnīgu, atbildīgu un saprotošu. Jau vairāk kā 30 gadus viņš dzied Daugavpils novada kultūras centra „Vārpa” jauktajā korī „Latgale”, ir mīlošs vectētiņš pieciem mazbērniem.

Anita Zarāne un Antons Soms – Gada cilvēki Daugavpils novadā

Gada cilvēks nominācijā „Kultūra” ir Daugavpils novada Kultūras centra „Vārpa” jauktā kora „Latgale” vadītāja, kordiriģente Anita Zarāne, kura vada kori kopš 2001. gada. Anitas Zarānes vadībā koris ir piedalījies visos Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos. Šogad, ieguvis skatē 1. pakāpi, koris devās uz simtgades dziesmu un deju svētkiem un piedalījās noslēguma koncertā „Zvaigžņu ceļā” Mežaparka Lielajā estrādē. Koris ir koncertējis ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām – Lietuvā, Baltkrievijā, Vācijā, Polijā un Čehijā.

Kora vadīšanā Anitas labā roka un atbalsts ir kormeistere Olga Bančenkova.

Vairums kora dalībnieku ir amatieri, daži dzied korī vairāk kā divdesmit un  četrdesmit gadus, taču Anita spēj visus saliedēt un sasniegt vislabāko rezultātu. Viņa pati atzīst, ka koris ir nevis viņas darbs, bet dzīvesveids. Anita ir arī mūzikas pedagoģe Daugavpils Valsts ģimnāzijā, ir skolēnu iemīļota audzinātāja, pati aktīvi piedalās Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras dziesmu un deju kopā „Svātra”.

Pilnu rakstu lasiet 23. novembra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.