„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.1 °C
nedaudz mākoņains

„Ātro” izsaukšanai jābūt pamatotai

Egita Terēze Jonāne

Kādi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsaukumi ir pamatoti vai nepamatoti un, ja tomēr „ātrie” atbrauc pie pacienta, kuram varētu palīdzēt ģimenes ārsts, kāpēc par šo nepamatoto izsaukumu jāmaksā, lai gan tiek maksāti nodokļi, no kuriem lauvas tiesu saņem arī medicīna. Šos un citus lasītāju jautājumus uzdevām gan Veselības ministrijai, gan NMPD.

Pierunāja „ātros” atbraukt   

Šogad martā, kad plosījās gripa, 18 gadus vecam jauneklim Daugavpilī ilgi turējās temperatūra +40o C. Vecāki zvanīja NMPD, taču dakteri atteicās braukt. Teica, lai zvanot ģimenes ārstam. Diemžēl, ģimenes ārsts, kurš varētu palīdzēt, bija seminārā. Tā kā temperatūra nekritās, vecāki vakarpusē zvanīja „ātrajiem” otro reizi un šoreiz izdevies pierunāt dakterus atbraukt un aizvest dēlu uz slimnīcu. Tur viņam konstatēja traheītu (elpvadu iekaisumu). Jauneklis slimnīcā nogulēja dažas dienas. Mamma Līga (vārds ir mainīts) atzīst: „Uz tādiem izsaukumiem tomēr ir jāreaģē. Tos var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Diezin vai kāds speciāli grib uz slimnīcu. Tamdēļ jau tiek maksāti nodokļi, lai saņemtu palīdzību tad, kad tā patiešām ir vajadzīga.”

Brauc, lai glābtu dzīvību

Lai izvērtētu mammas Līgas stāstīto, būtu jāvērtē gan pieteikuma saruna, gan brigādes mediķu konstatētais pacienta stāvoklis, sūdzības, diagnoze izsaukuma brīdī, pastāstīja  NMPD galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Arita Rudzīte. Tomēr, ja ir temperatūra un samaņas traucējumi vai apgrūtināta elpošana, bet bērniem -- krampji, tad jāsauc „ātrie”.  

Viņa uzsvēra, ka NMPD steigsies palīgā tad, ja cilvēks pa tālruni 113 ziņos, ka viņa paša vai cita cilvēka veselība un dzīvība ir apdraudēta un izšķirošas ir minūtes. Proti, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja ir dzīvībai bīstama asiņošana, ja ir gūta trauma ceļu satiksmes negadījumā vai ugunsgrēkā, vai varbūt tā ir elektrotrauma. Tāpat NMPD brauks pie cilvēka, kuram ir pēkšņas sāpes krūtīs, kas varētu būt infarkta priekšvēstnesis, vai ja ir viens ķermeņa puses vājums, ko varēja radīt insults, vai citā gadījumā, kur palīdzība jāsniedz nekavējoties.

Arita Rudzīte iesaka rudens un ziemas mēnešos, kad ir gripas un vīrusu laiks, mājās glabāt temperatūru mazinošus medikamentus, bet, ja ir augsta temperatūra, jau laikus jākonsultējas ar ģimenes ārstu, kā rīkoties, tāpat jānoskaidro, kas aizvietos ģimenes ārstu viņa prombūtnes laikā. 

Pilnu rakstu lasiet 27. novembra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.