„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.0 °C
apmācies

Lelle sākas ar sejas izteiksmi

Tatjana Kopina ar savām lellēm // Foto: Anatolijs Krilovs

Krievu Kultūras centrā (KKC) strādā tērpu māksliniece Tatjana Kopina. Šajos gados viņa uzšuvusi ne tikai neskaitāmus unikālus teātra izrāžu kostīmus, tautastērpus un izgatavojusi milzumdaudz citu unikālu lietu, bet arī devusi otru dzīvi vairāk nekā 200 lellēm. Meistare uzskata, ka viņas talants pilnībā uzplauka, darbojoties Krievu namā.

Iemācīja vecmāmiņa

Tatjanas rokdarbu šedevri KKC vārdā pieņemšanās dāvināti Latvijas un citu valstu augstākajām  amatpersonām, vēstniecību, garīdzniecības pārstāvjiem, dažāda līmeņa vadītājiem, kā arī vienkārši labiem cilvēkiem. Tatjanas lelles rotā privātkolekcijas un dažādu valstu muzeju ekspozīcijas. Vislielākā šo darbu vērtība ir to neatkārtojamība un oriģinalitāte – neviena izcilās meistares lelle nav līdzīga citai.

Šūt un adīt Tatjanai iemācīja vecmāmiņa, kura dzīvoja Mordovijā: „Vecmāmiņa audumu veikalā pirka atgriezumus, no kuriem es ar rokas šujmašīnu šuve sev kleitas, blūzes. Ne viss izdevās, kā gribēts, taču es biju neatlaidīga un pacietīga.” Jebkuram apģērbam viņa piešķīra kaut ko savu – individuālu un oriģinālu: „Reiz tēvs nošāva zaķi, bet no izstrādātās ādas es uzmeistaroju apšuvumu melnajai kleitai. Tolaik tas izskatījās ļoti efektīgi. Šajā tērpā nebija kauns iet uz skolas ballēm.”

Šūšanas prasme Tatjanai īpaši noderēja lielā deficīta laikā – meistare gan šuva apģērbu visai ģimenei, gan adīja. Tatjanai savu talantu izskaidro pavisam vienkārši: „Šūt un adīt daļēji spieda dzīve. Ja viss būtu bijis veikalos, tad kāda jēga tērēt tik daudz laika, darbojoties ar adāmadatām un sēžot pie šujmašīnas.”

Meistare ar mīļāko lelli – Natāliju Gončarovu

Direktores padoms

Pirms vienpadsmit gadiem Tatjana Kopina sāka strādā KKC par kostīmu pārzini un šuvēju. Nodarboties ar lellēm viņu pamudināja centra vadītāja Geroida Bogdanova. Centra ēdamistabā atradās bēdīga izskata noplukusi lelle, tā bija „jāatsvaidzina”, un Tatjana lieliski tika galā ar uzdevumu. Lelle izskatījās tā, itin kā tikko būtu nopirkta veikalā.

Katrai Tatjanas atjaunotajai un ietērptajai lellei, gluži kā mākslas darbam, ir meistares spiedogs, paraksts un izgatavošanas datums: „Tas viss ir paslēpts lellē un nav redzams. Taču runa nav par autortiesībām, jo visus savus darbus es zinu tāpat, - tie ir manā atmiņā.”

Strādājot KKC, Tatjana izgatavojusi vairāk nekā 200 lelles. To, cik vērtīgi ir Tatjanas darbi, apliecina šāds fakts. Reiz Rīgas lidostā, ieraudzījuši pasažiera rokās lelli, kuru viņš ar meistares atļauju veda kā dāvanu uz citu valsti, muitnieki nolēma, ka tai ir nacionālas nozīmes vērtība un neļāva lelli izvest.

Pilnu rakstu lasiet 7. decembra numurā

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.