„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Noķert sapni

Inese Minova

Izrādās, noķert var arī sapņus. Vismaz Ziemeļamerikas indiāņi tam noteikti ticēja, jo tieši no viņiem nāk tradīcija izgatavot sapņu ķērājus, ko piekarināt pie gultas galvgaļa labo sapņu ķeršanai.

Sapņu ķērāja funkcija ir gana vienkārša, tas kalpo kā siets slikto un labo sapņu šķirošanā – labos sapņus tas aiztur un patur cilvēka tuvumā, bet sliktie sapņi pa sieta caurumiņiem izsprūk cauri un dodas prom. Mūsdienās sapņu ķērāji kļuvuši par modes lietu un arī jauku mājas dekoru. Pagatavot tos nav sarežģīti, ja vien ir pacietība un radoša iedvesma.

Katram savs sapņu ķērājs

Apgūt pamatprasmes sapņu ķērāju izgatavošanā varēja radošajās darbnīcās, ko Daugavpils sociālā uzņēmēja Oļesja Soboļevska rīkoja sava labdarības veikala „Otrā iespēja” telpās.

Oļesja Soboļevska vada meistarklasi

Oļesjas princips ir dot otru iespēju dažādām lietām, tāpēc arī sapņu ķērāju izgatavošanā viņa piedāvāja izmantot visdažādākos materiālus, kas jau paguvuši savu nokalpot, – pogas, kreļļu pērlītes, visdažādākos diegus, dzijas, dekoratīvas lentītes, krāsainus drānu gabaliņus.   

Sapņu ķērāja pamatā tradicionāli ir riņķis, taču tikpat labi var izmantot arī citu formu, piemēram, sirsniņu vai trijstūri. Izgatavot šo pamatni var no stieples vai kabeļa gabala, galus savienojot kopā.

Tālāk riņķis ir jānotin ar vilnas diegiem, pakulu striķi, krāsainām lentītēm vai lupatiņām, galus nenogriežot, bet sasienot cilpā, aiz kuras vēlāk sapņu ķērāju stiprināt.

Tālāk seko sarežģītākais darbs — tīkla veidošana. Vienkāršākais variants ir piesiet cilpas vietā stipru diegu un no tā, aizķerot aiz riņķa malas, veidot trīsstūrus, ko klāj vienu otram virsū ar nelielu nobīdi. Tā veidojas glīts tīklojums ar caurumu viducī. Sarežģītāks variants ir pīt tīklu, aizķerot spolīti jau aiz nostieptajiem diegiem, kā arī savērt uz diega pērlītes. Šādu pamācību labāk noskatīties video formātā internetā.

Kad tīklojums gatavs, sapņu ķērāju dekorē. Tradicionāli tam uz leju tiek laistas „astītes” jeb nokareni spalvu veidojumi, kuriem, kā minimums, jābūt vismaz trim. Spalvām jābūt īstām. Ja ticēt leģendai, tad spalvas ir sapņu novadītājs uz amuleta „zirnekļu tīklu” - pa tām sapņi ceļas uz augšu līdz tīklam, kur nosēžas uz tā ornamenta un tiek sašķiroti. „Astītes” piesien pie karkasa vienādā attālumā citu no citas, tās var dekorēt arī ar dažādām pērlītēm. 

Pilnu rakstu lasiet 14. decembra numurā.