„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.4 °C
daļēji mākoņains

KNAB aizturēja Rihardu Eigimu kukuļņemšanas lietā (papildināts)

Aleksandrs Rube

18. decembra rītā Daugavpilī tika aizturēts pilsētas domes bijušais priekšsēdētājs Rihards Eigims, kuram tiek inkriminēta kukuļa pieprasīšana 10 000 eiro apmērā celtniecības iepirkumu ietvaros.

Izmeklēšanu sāka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), tajā pašā dienā veicot kratīšanu R. Eigima bijušajā kabinetā, kuras laikā tika izņemts dators. Procesuālas darbības uzsāktas pret vēl vienu, plašsaziņas līdzekļiem nezināmu fizisku personu.

Kriminālprocess šajā lietā tika uzsākts jau septembrī, taču kratīšana un aizturēšana tika veikta tikai tagad. Tas saistīts ar četrus miljonus eiro vērtiem divu izglītības iestāžu -- poļu ģimnāzijas sporta zāles un mācību korpusa un bijušās 5. skolas renovācijas iepirkumiem, kuros par uzvarētāju atzīta SIA "Modus būve". Jāatzīmē, ka kopš būvdarbu uzsākšanas dažu projektu izmaksas ir ievērojami sadārdzinājušās. Pēc R. Eigima aizturēšanas firma darbus objektā nav pārtraukusi.

Kā kļuva zināms no sarunām ar pašvaldības darbiniekiem, R. Eigims nav izmantojis savu kabinetu kopš atcelšanas no amata, t.i., gandrīz veselu mēnesi. KNAB pārstāvji, kuri apmeklēja arī domes Centralizēto iepirkumu nodaļu, no komentāriem atteicās. Neoficiāla informācija liecina, ka otra aizturētā persona nav saistīta ar pašvaldību un Daugavpilī nedzīvo.

Bijušais domes priekšsēdētājs atbrīvots no īslaicīgas aizturēšanas vietas 20. decembra rītā, kad bija pagājušās noteiktās 48 stundas. Viņu sazvanīt nav izdevies.

Jāatzīmē, ka vienlaikus Rīgā arestētas vairākas pašvaldības uzņēmuma „Rīgas satiksme” amatpersonas. Tam sekoja opozīcijas mēģinājums atcelt no amata Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu, taču viņš palika savā vietā, jo saņēma vairākuma deputātu atbalstu. Taču iepriekš no amata atkāpās viņa vietnieks Andris Ameriks, saglabājot Rīgas domes deputāta mandātu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs atgādina par nevainības prezumpciju – nevienu nevar atzīt par vainīgu nozieguma izdarīšanā un sodīt, kamēr viņa vaina nav pierādīta likumā noteiktajā kārtībā un atzīta ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu.