„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Tūrisma attīstībai novadā jauns plāns

daugavpilsnovads.lv

Pašvaldības aģentūras „TAKA” attīstības plāns nākamajiem diviem gadiem gan liecina par jaunām vēsmām tūrisma attīstībā, gan atgādina par ilgi nerisinātiem jautājumiem. Pērn novadā atklāti jauni tūrisma objekti un izstrādāti jauni velomaršruti, taču joprojām aktuāla problēma ir naktsmītņu trūkums un Višķu estrādes neizmantotais potenciāls.

Tā kā šogad novadā izveidoti vairāki jauni tūrisma objekti ģimenēm un bērniem, plānots veidot plašāku piedāvājumu tieši šai auditorijai. Kā vienu no piemēriem aģentūras „TAKA” direktora pienākumu izpildītāja Jana Kezika minēja bagiju trasi un Salaveča rezidenci Kalkūnes pagasta „Burtniekos”, kam ir potenciāls iekļūt desmit apmeklētāko tūrisma objektu vidū Daugavpils novadā. Dati par tūrisma objektu apmeklētību liecina, ka pagājušogad tūristu skaits ievērojami audzis. Jāatzīmē gan, ka šogad pirmo gadu šos datus aģentūrai iesniegusi SIA „Silene Resort”. 2019. gadā novadā norisināsies Starptautiskā tūrisma kontaktu birža, kurā piedalīties tiks aicināti novada tūrisma uzņēmēji kopā ar viesiem no piecām dažādām valstīm.

Daudz tūrisma objektu ir Višķu pagastā, taču joprojām neatrisināts ir jautājums par Višķu estrādes aktīvāku izmantošanu. Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms komentēja, ka ar aģentūru pagasta pārvaldei vienmēr bijusi laba sadarbība, bet Višķu estrādi tik tiešām vajadzētu vairāk reklamēt. Aģentūra to plāno darīt, atjaunojot mājas lapu.

Višķos iespējams risināt arī citu problēmu - naktsmītņu trūkumu, izmantojot tehnikuma dienesta viesnīcu. „Jau šobrīd tur varam izmitināt 40 cilvēkus,” teica J. Proms, „piedāvājumi nāk no militārajām nometnēm, kas paredzētas jauniešiem vasarā. Viņiem ir interese gan par stadionu, gan estrādi. Bet rodas problēma ar komandieru izmitināšanu – nepieciešamas vismaz 4-5 istabiņas ar atsevišķu tualeti un dušu.”

Pašreizējais tūrisma maršrutu piedāvājums gan varētu liecināt, ka tieši Daugavas labajā krastā tūrisma jomā ir ieguldīts vairāk, lemjot par attīstības plāna apstiprināšanu norādīja Daugavpils novada domes deputāti. Iespējas kreisajā Daugavas krastā domē izvērtētas, plānojot, kur šogad organizēt novada dienas. Kā potenciālās vietas plašāk aplūkota Kalkūnes lidosta un Medumu parks. Izvērtētais licis secināt, ka dabas parkam ir liels potenciāls, bet trūkst, piemēram, plašas autostāvvietas.

Domes sēdē izskanēja arī jautājumi par aģentūras „TAKA” uzdevumu pārskatīšanu un iespējām strādāt ciešākā sadarbībā ar Kultūras pārvaldi. Pašlaik aģentūras „TAKA” darbības galvenie mērķi ir veicināt Daugavpils novada atpazīstamību un tūrisma nozares attīstību. Informācija par Daugavpils novada tūrisma objektiem izvietota visitdaugavpils.lv, šogad plānots to tulkot poļu un lietuviešu valodā. Jāatzīmē, ka kopš pagājušā gada rudens par pašvaldības aģentūras direktora pienākumu izpildītāju kļuvusi Jana Kezika, kad amatu atstāja Rolands Gradkovskis.