„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

Kāpņutelpās nedrīkst izvietot mēbeles

pixabay.com

Daudzdzīvokļu namos lielākais ugunsgrēku drauds ir kāpņu telpās saliktās vecās mēbeles, kas nav ugunsdrošas, turklāt bieži vien tās samazina evakuācijas izejas platumu. To atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Latgales brigādes komandiera vietnieks Dmitrijs Karpovs, analizējot 31 mājas apsekošanas rezultātus Daugavpilī 2018. gadā.

Diemžēl iedzīvotāji uzskata, ka kāpņu telpas ir kā mēbelēts dzīvoklis, tāpēc saliek vecus dīvānus, krēslus, kuri, nejauši uzkrītot degošam sērkociņam vai cigaretei, var uzliesmot dažās minūtēs. Ja ar mēbelēm ir aizkrauta avārijas izeja, tad, izceļoties ugunsgrēkam, iedzīvotājiem būs apgrūtināta iespēja evakuēties no mājas, uzsver D. Karpovs. 

Tāpat vairākos namos kāpņu telpās logiem nav rokturu, līdz ar to, ja kāpņu telpā radīsies sadūmojums, nevarēs nodrošināt kāpņu telpas un evakuācijas izejas vēdināšanu.

VUGD amatpersonas apsekoja arī pagrabtelpas un bēniņus, un, kā atzina D. Karpovs, vienā otrā mājā pagrabā ir aizmūrēts logs, kur, tāpat kā kāpņu telpās, ir jānodrošina telpu vēdināšana.

„Apsekošanas aktā mēs uzsveram, ka arī pagrabos jābūt logiem ar vēdināšanas mehānismu,” teica D. Karpovs, piebilstot, ka, veicot ugunsdrošības pārbaudes, māju apsaimniekotājiem tika izsniegti pārbaudes akti ar pārkāpumiem, kādi konstatēti pārbaudēs, un to novēršanas termiņiem. 

Jāuzsver, ka ugunsdrošības pārbaudes daudzdzīvokļu mājās paredzētas arī 2019. gadā.