„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.6 °C
skaidrs laiks

„Daugavpils siltumtīkli” varētu pārtraukt sadarbību ar „Latvijas gāzi”

pixabay.com

Uzņēmums „Daugavpils siltumtīkli” jauno gadu iesāka ar siltumenerģijas tarifa pazemināšanu – decembrī tas bija 59,11 eiro par megavatstundu (MWh), bet janvārī -- 57,88 eiro/ MWh. Pirms dažām dienām tika apstiprināts arī jaunais tarifs februārim – 57,77 eiro/MWh (visi bez PVN). „Daugavpils siltumtīklu” valdes loceklis Viktors Lukjančiks pastāstīja, ka tarifa samazināšana saistīta ar to, ka valsts mainījusi saražotās elektroenerģijas iepirkšanas kārtību. No 2019. gada Latvija iepirks elektroenerģiju no visām siltumcentrālēm pār izdevīgāku cenu, jo īpaši tad, ja kā kurināmais tiek izmantota dabas gāze. Arī „Daugavpils siltumtīkli” ražo nedaudz elektrības, un tas pozitīvi ietekmēs apkures rēķinus.

Situācija energoresursu tirgū pašlaik ir gana cerīga – dabas gāzes cena fondu tirgos krītas. Pašlaik kotējumi samazinājušies līdz 2018. gada septembra rādītājiem (samazinājums no decembra vidus – 29%). Ņemot vērā šos un citus apstākļus, kā arī grūtības ilgtermiņa tarifu plāna sastādīšanā, V. Lukjančiks neizslēdz iespēju lauzt līgumu ar uzņēmumu „Latvijas gāze”. Ja tas būs ekonomiski izdevīgi, tiks noslēgta vienošanās ar citu, iespējams, ārvalstu piegādātāju.

Siltumtīklu uzņēmuma vadītājs uzsvēra, ka pašlaik Latvijas lielajās pilsētās būtiski pieaug siltumenerģijas tarifi:  Jūrmalā – no 51,34 līdz 60,87 eiro/MWh, Valmierā – līdz 62,08 eiro/MWH, bet Rīgā iesniegts pieteikums Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai par tarifa paaugstināšanu par 12,8%. Viktors Lukjančiks uzskata, ka tas saistīts ar to, ka politiskās ietekmes rezultātā ilgu laiku tika saglabāti nepamatoti zemi siltumenerģijas tarifi, bet tagad tie ir strauji kāpuši.