„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Garīgās mūzikas pasaulē

Festivāla favorīts vairākās konkursa programmās - Gdaņskas Universitātes koris // Foto: Jeļena Čursina

No 10. līdz 13. janvārim Daugavpilī notika kārtējais starptautiskais garīgās mūzikas festivāls „Sudraba zvani”. Šis bija jau trīspadsmitais festivāls un tajā piedalījās dalībnieki no deviņām valstīm.

Kolektīvi un solisti ieradās no Latvijas, Vācijas, Baltkrievijas Republikas, Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, Polijas, Čehijas – kopumā festivālā piedalījās vairāk nekā 2000 cilvēku.

Garīgās mūzikas svētku atklāja jaunie dalībnieki. No 90 vokālistiem, kuri sacentās sešās vecuma kategorijās, labākie bija Nataniels Simha Rasnačs (Daugavpils) un Katrīna Leščinska (Lielvārde), kā arī Ignas Ščesnulevičs no Lietuvas un divi Baltkrievijas pārstāvji – Elizabete Peganova un Anna Avseikova.

Festivāla turpinājumā sacentās kori un ansambļi. Piecpadsmit kategorijās uzstājās 46 kolektīvi. Septiņpadsmit bērnu kolektīvu konkurencē pirmo augstāko meistarības pakāpi saņēma deviņi, bet Lielvārdes novada Mūzikas un mākslas skolas koris šajās sacensībās saņēma visaugstāko vērtējumu. Pieaugušo konkursos, kas norisinājās festivāla noslēgumā, visaugstāk tika novērtēts Gdaņskas Universitātes koris un M. Gļinkas Minskas Valsts mūzikas koledžas studentu jauktais koris.

„Sudraba zvanu” galvenā konkursa Lielā balva aizceļoja uz Poliju – to saņēma Gdaņskas Universitātes koris. Otrajā vietā -- Lielvārdes novada Mūzikas un mākslas skolas bērnu koris, savukārt trešajā vietā – ansamblis „Fresco” no Jekaterinburgas (Krievija). Visi uzvarētāji saņēma  naudas balvas no 400 līdz 5000 eiro.

Festivāla idejas autors un organizators Jevgeņijs Ustinskovs atzīmēja, ka festivāls „Sudraba zvani” kļuvis par neatņemamu Daugavpils kultūras dzīves sastāvdaļu, kā arī līdzekli, kas palīdz veidot garīgo saikni starp cilvēkiem un valstīm. Ar viņu vienisprātis ir arī Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis, kurš apmeklēja festivālu un uzsvēra, ka gan pasākuma organizatori, gan dalībnieki veikuši lielu darbu.