„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Iedzīvotāji nesteidz remontēt balkonus

Ivars Soikāns

Būvniecības eksperti, pēc Ekonomikas ministrijas pasūtījuma veicot pirmo plašāko pētījumu par Hruščova laika māju balkoniem, secinājuši, ka tie ir būtiski nolietoti. Daudzi no tiem ir kritiskā stāvoklī un pat demontējami. Inženieri apsekojuši balkonus 29 Rīgas, Jelgavas un Rēzeknes mikrorajonu daudzstāvu 316. un 318. sērijas mājās. Šo pagājušā gadsimta 50. gadu beigās un 60. gados celto ēku balkoni ir viskritiskākajā stāvoklī. Vairāk nekā pusei no 2000 apsekoto balkonu tuvāko gadu laikā nepieciešami uzlabojumi. Ir arī tādi balkoni, kurus vairs nedrīkst lietot. Galvenais iemesls balkonu sliktajam tehniskajam stāvoklim ir ēku lielais vecums.

Balkoni drūp, to atjaunošana rit gausi

Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma (DDzKSU) vadītājs Aleksandrs Samarins atzīst, ka arī Daugavpilī daudzās tā saucamajās „hruščovkās” balkoni laika gaitā ir nolietojušies un tiem ir nepieciešams remonts. Taču šo māju iedzīvotāji lielākoties pagaidām nesteidzas ar balkonu remontu.

Īslaicīgs risinājums, lai drūpošais balkons nenokristu

"2016. gadā speciālisti apsekoja dzīvojamo namu balkonus, informēja iedzīvotājus par apsekošanas rezultātiem un nepieciešamību veikt balkonu remontu. Patlaban Daugavpilī balkoni pirmsavārijas stāvoklī ir vairākos desmitos dzīvojamo māju. Mēs strādājam šajā virzienā, bet darbs pagaidām rit gausi. Iedzīvotājiem pagaidām nešķiet, ka balkonu remonts ir kas ļoti svarīgs. Drīzāk viņi ir gatavi veikt jumta vai kāpņu telpas remontu. Ir mājas, kur līdzekļi balkonu remontam ir iegūti, uz vairākiem gadiem palielinot mājas apsaimniekošanas izmaksas. Ir arī mājas, kur balkoni tiek remontēti pakāpeniski, piemēram, pieci balkoni gadā, tādējādi vairākos gados izremontējot visus balkonus," stāstīja Samarins.

Patlaban Daugavpils pašvaldība realizē arī atbalsta programmu, kurā iesaistoties, iedzīvotāji var saņemt finansiālu atbalstu balkonu remontam. Māju iedzīvotājiem, kuru balkoni atrodas visbēdīgākajā stāvoklī, uzņēmums ir nosūtījis aicinājumus veikt balkonu remontu. Uzņēmuma speciālisti ir piedalījušies arī sanāksmēs ar šo māju iedzīvotājiem. Diemžēl vairumā gadījumu iedzīvotāji pagaidām ir atteikušies no balkonu remonta. Vienas mājas iedzīvotāji ir izteikuši vēlmi veikt mājas energoauditu un tikai pēc tam lemt par balkonu remontu. Vēl vienā mājā patlaban notiek iedzīvotāju aptauja. Ja iedzīvotāji nolems veikt balkonu remontu, tad šie darbi tiks veikti nākamgad.

Restaurējot ēku, iespējams, tiks atjaunots arī senlaicīgais balkons

Pilnu rakstu lasiet 18. janvāra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.