„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.4 °C
daļēji mākoņains

Gripa šogad „atnākusi” agrāk

pixabay.com

Gripas epidēmija vairāk vai mazāk plosās ik gadu, taču visaugstākais saslimstības līmenis parasti ir janvāra beigās un februāra sākumā. Savukārt šogad gripas vīruss sācis masveidā izplatīties divas nedēļas agrāk.

Līdz 14. janvārim gripa jau ir izplatījusies septiņās no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām. Visvairāk saslimšanas gadījumu ir Valmierā, kur fiksēti vairāk nekā 100 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju – 163. Beidzamajās nedēļās Latvijas slimnīcu stacionāros pieaudzis pneimonijas slimnieku skaits, kuru izraisījušas gripas komplikācijas, -- 72 gadījumi. Kopš gripas sezonas  sākuma (oktobra) Latvijā oficiāli fiksēti 356 saslimšanas gadījumi.

Sakarā ar to, ka saslimušo skaits vismaz vienā no monitoringā iekļautajām teritorijām pārsniedz 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, visā Latvijā izsludināta gripas epidēmija.

Latvijas Infektoloģijas centra Daugavpils filiāles epidemioloģe Inna Šingarjova informēja, ka pilsētā gripas saslimšanas gadījumi fiksēti vien jaunā gada otrajā nedēļā, no 7. līdz 13. janvārim, tie ir 22,8 gadījumi uz 100 000 cilvēku. Nevar droši apgalvot, ka arī Daugavpilī gripas epidēmija sāksies agrāk, taču savam veselības stāvoklim jāseko vērīgāk. I. Šingarjova pastāstīja, ka šogad fiksētā A tipa gripas vīrusa antigēns bija rekomendētās pretgripas vakcīnas sastāvā, tāpēc tie, kas ir vakcinējušies, būs labāk pasargāti.

Jāatzīmē, ka Daugavpils vadība jau ir veikusi gripas epidēmijas novēršanas pasākumus – izglītības un ārstniecības iestādēs noteikta karantīna, turklāt šajā laikā ierobežota sabiedrisko pasākumu rīkošana.