„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

Pērn Daugavpilī piedzima trīnīši

Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļa apkopojusi 2018. gada rezultātus. Otro gadu nodaļu vada Inese Eisāne, kura pastāstīja par tendencēm civilstāvokļa aktu reģistrācijas jomā pilsētā.

Daugavpilī jau vairākus gadus dzimst gandrīz vienāds zēnu un meiteņu skaits. Kopumā pagājušajā gadā piedzima 674 mazuļi, tostarp 340 zēni un 334 meitenes. Salīdzinājumā ar 2017. gadu, pērn jaundzimušo skaits sarucis par 122 bērniem. Jāatzīmē, ja pagājušajā gadā visi jaundzimušie saņēma simbolisku dāvanu par godu Latvijas simtgadei – sudraba monētu ozolkoka lādītē. I. Eisāne atzīmēja, ka vecāki ar prieku saņēma dāvanu, zinot, ka viņu bērns piedzimis īpašā gadā.

Daugavpilī populārākie vārdi ir Artjoms, Iļja, Mihails, Daniels, Kirils, Sofija, Darja, Polina, Milana, Viktorija. Retākie bērni vārdi - Alans, Emīrs, Mateo, Evans, Marsels, Helmuts, Oktavians, Vsevolods, Akims, Marsels, Izabella, Ariela, Kerolaina, Riana, Aiša, Džesika, Denīza, Pelageja, Evereka, Alia.

Jāatzīmē, ka pagājušajā gadā Daugavpilī piedzima seši dvīņu pāri, par pieciem mazāk nekā 2017. gadā, toties pasaulē nāca trīnīši, kas notiek diezgan reti. Jāpiebilst, ka 157 bērni piedzimuši nereģistrētā laulībā. 2018. gadā reģistrēta 471 laulība – tikai par 19 mazāk nekā aizpērn.

Pašlaik ir vērojama tendence slēgt laulību pēc ilgstošas dzīvošanas civillaulībā – pēc 30, 35 un 40 kopā nodzīvotiem gadiem. Tas saistīts ar to, ka cilvēki vēlas skaidrību tiesību jautājumos, kuri var rasties, kad Latvijā tiek pieņemti jauni likumi. I. Eisāne atzīmēja, ka pašlaik nav „populārākā” laulības slēgšanas vecuma, viņa veidot statistiku, pēc kuras var secināt, ka cilvēki precas dažādā vecumā.

Arī mūsu emigranti joprojām brauc uz dzimteni, lai reģistrētu laulību, 2018. gadā noslēgtas 44 laulības ar ārzemniekiem.

2018. gadā izšķīrušies 269 pāri, t.i., par četriem mazāk nekā aizpērn.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, mirstība Daugavpilī samazinās, bet joprojām gandrīz divkārt pārsniedz dzimstību. Pērn nomiruši 1197 cilvēki, salīdzinājumā ar 2017. gadu – par 95 mazāk. Galvenokārt mirst cilvēki vecumā no 70 līdz 100 gadiem. Nāves cēloņi ir tādi paši, kā agrāk – sirds un asinsvadu slimības, onkoloģija un dažādas vecuma saslimšanas.


Foto: mirror.co.uk