„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. maijs
Otrdiena
Enriko, Henriete, Henrijs, Jete
+2.3 °C
apmācies

Vidusskolēnu veselīgais bizness - smūtiji

Dinija Jemeļjanova

„Esam veselīga dzīvesveida piekritēji un vēlamies to popularizēt,” stāsta Daugavpils Valsts ģimnāzijas 10.a klases skolēni Arturs Ozerskis un Katrīne Grabovska. Izveidojot skolēnu mācību uzņēmumu “Smoothie online bar”, jaunieši apņēmušies gatavot un piegādāt daugavpiliešiem mājās augļu dzērienus – smūtijus.

Smūtijs ir blendētu augļu, ogu un kāda šķidruma, lielākoties sulas vai piena, kokteilis. Tā gatavošanas pamatā ir svaigu produkti izmantošana, nepieciešams blenderis un pāris minūtes laika. Jauniešiem šis dzēriens iepaticies pēc tam, kad kādu dienu pēc skolas mājās sākuši eksperimentēt, gatavojot piena kokteiļus. Process iepaticies un tā rezultāts vēl vairāk, tāpēc skolēniem radās domas par biznesa ideju. Īstenot to izdevies, pateicoties programmai „Skolēnu mācību uzņēmumi”, Latvijas skolās to popularizē biedrība „Junior Achievement”, aicinot bērnus jau agrā vecumā attīstīt uzņēmējspējas. Šādam uzņēmumam nav juridiska statusa, bet skolēniem ir atļauja tirgot produktus vai sniegt pakalpojumus, turklāt bez PVN iekasēšanas.

Arturs Ozerskis un Katrīne Grabovska savu biznesu uzsākuši, mācoties 10. klasē

Smūtiju entuziasti uzņēmējdarbībai ķērušies klāt pamatīgi – noslēguši vienošanos ar piemājas kafejnīcu, kas ļauj dzērienus gatavot licencētā virtuvē, iegādājušies fasēšanai nepieciešamo, izveidojuši logo, mājas lapu, profilus sociālajos tīklos. Tāpat uzfilmēts reklāmas klips, tas tapis medijpratības darbnīcas „Media Lab” dienās. Izņemot pēdējo, visu jaunieši paveikuši patstāvīgi, vien ar skolotājas - konsultantes padomiem. „Pašā sākumā milzīgas atsaucības nebija, bet pakāpeniski pasūtījumu kļuva aizvien vairāk,” Arturs lēš, ka pirmajos divos mēnešos pasūtījumu skaits pārsniedzis pusotru simtu. Lielākais gandarījums bijis par to, ka viņu uzņēmību pamanījuši Latgales plānošanas reģiona biroja pārstāvji un pasūtījuši smūtijus saviem darbiniekiem. “Vecākiem cilvēkiem tas varētu šķist kaut kas jauns un svešs, bet patiesībā smūtiji ir tās pašas ogas, augļi, tikai neierasti pasniegti,” saka Katrīne un atzīst, ka lielāko interesi izrāda tieši jaunieši.

Tagad, kad pašu radītās receptes noslīpētas, smūtiju pagatavošana neaizņem daudz laika. Smūtiji gan jāpasūta vismaz dienu pirms vēlamās saņemšanas. Tas nozīmē, ka jauniešiem smūtiji jāpaspēj pagatavot vai nu iepriekšējās dienas vakarā vai no rīta, attiecīgi pirms vai pēc skolas. Tā kā līdz šim lielāko daļu pasūtījumu piegādes adrese bija pilsētas centrā, jaunieši tos vienkārši aiznesa. Smūtijus jaunieši lej nelielās plastmasas pudelītēs, tad liek papīra maisiņos kopā ar salveti un salmiņu. „Visu pasūtām internetā, atliek vien izprintēt lapiņas un uzlīmēt etiķetes uz pudelītes un maisiņa,” Katrīne stāsta, ka pārtikas produktus iegādājas piemājas veikalā. Zaļā smūtija galvenā sastāvdaļa ir kivi, dzeltenā – āboli un burkāni, oranžā – plūmes un apelsīni. Pieprasītākais gan esot ogu smūtijs, sarkanam dzērienam tiek pievienota eksotiska sastāvdaļa - čia sēklu pudiņš.

Šobrīd jaunieši smūtiju gatavošanu gan uz laiku pārtraukuši, jo izvērtējuši, ka konkurēt ar karstajiem dzērieniem ziemas sezonā nebūs izdevīgi. „Tagad nav tik liels pieprasījums, bet gaidām pavasari, kad cilvēkiem sāks trūkt vitamīnu un karstie dzērieni būs apnikuši,” Arturs sola, ka smūtijus atkal varēs pasūtīt martā. 20. februārī jauniešus gan varēs sastapt skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgū TC “Solo”.