„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.9 °C
skaidrs laiks

Bērna valoda raisās līdz ar viņa piedzimšanu

Jaunie vecāki vienmēr ar milzu sajūsmu uztver sava mazuļa pirmos izrunātos vārdiņus. Katram bērnam runātprasme attīstās savā laikā, taču vecākiem jābūt modriem un jāpagūst savlaicīgi pamanīt trauksmes signālus, kas vēsta par iespējamām bērnu runas attīstības problēmām turpmāk, uzskata audiologopēde Olga Solima.

Jo agrāk bērnam tiks konstatētas iespējamās runas problēmas, jo lielākas izredzes situāciju labot, saka Olga un piebilst, ka valodas un runas traucējumus var novērst, ja speciālists bērnu izmeklē jau zīdaiņa vecumā. Tieši šajā laikā var novērot pirmās pazīmes, kas liecina par turpmākajām valodas problēmām, piemēram, bērns nepareizi zīž krūti, zīšana ir apgrūtināta. Te esot ļoti svarīga tieši vecāku loma un sadarbība ar ģimenes ārstu.  

„Vecākiem jāpievērš uzmanība, kā bērns lallina vai izdveš citas pirmās zīdaiņiem raksturīgās skaņas. Šie posmi var izpalikt vai noritēt nepareizi. Audiologopēds var pārbaudīt, vai pie vainas nav zemmēles saitīte, vai darbojas visi refleksi.

Bērnam pamazām attīstoties, jāvēro, vai viņš reaģē uz mātes basi, vai ir acu kontakts. Ja vecākiem rodas aizdomas, jājautā ģimenes ārstam, kuram būtu jānosūta bērns pie speciālista. Diemžēl mūsu pusē sadarbība ar ģimenes ārstiem lielākoties nav tik sekmīga,” saka Olga Solima.

Gada vecumā bērna vārdu krājumā jābūt vismaz desmit vārdiem, tie var būt kaut vai zilbju salikumi, piemēram, ‘ņam ņam’ vai ‘vau vau’, kas bērniem raisa asociācijas ar noteiktu procesu vai priekšmetu, skaidro speciāliste. Tieši aktīvā komunikācijā ar vecākiem šis vārdu krājums ik dienu tiek papildināts. „Ja divu gadu vecumā bērns neizrunā frāzes, klusē vai komunicē tikai ar žestiem vai izdveš tikai skaņas, ir pamats uztraukumam. Par iemeslu var būt arī dzirdes traucējumi, kas liedz attīstīt valodu,” saka Olga. Viņa atgādina, ka bērni trīs gadu vecumā ģimenes ārstam jāsūta uz profilaktisko apskati pie audiologopēda. Bērniem šajā vecumā jau varot novērot, kā viņš veido skaņas: „Ja trīsgadnieks neizrunā „r”, tas vēl nav nekas slikts. Taču līdz sešiem gadiem visām skaņām gan jābūt uzstādītām.”

Visu rakstu lasiet 22. janvāra numurā.