„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Kaislības ap dzīvojamo māju

Google Maps

Pērnā gada decembrī divu daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji Rēzeknē nosūtīja atklātu vēstuli Rēzeknes domes deputātiem un politiķiem, kuri 2018. gadā ievēlēti Saeimā no Latgales.

Šīs vēstules tēma – jauna dzīvojamā nama Atbrīvošanas alejā 176 būvniecības projekts. Vēstulē rēzeknieši pauda savu neizpratni sakarā ar to, ka viņiem netika dota iespēja izteikt savu viedokli, jo nebija organizēta sabiedriskā apspriešana.

Aktīvisti savāca 62 tuvējo māju iedzīvotāju parakstus. Ikviens, kurš parakstīja vēstuli, pauda vēlēšanos saprast, kāpēc šajā jautājumā  tiek ignorēts viņa viedoklis.

„Latgales Laiks” lūdza izskaidrot situāciju Rēzeknes domes Attīstības pārvaldes vadītāju Georgiju Orlovu. Viņš uzsvēra, ka šis jautājums ir nepamatoti „uzpūsts”, un kāds cenšas izmantot pilsētnieku emocijas savā labā. Faktiski celtniecība ieplānota tukšā teritorijā, kuru nekādi nevar nosaukt par „atpūtas vietu”, kā tas ir rakstīts iedzīvotāju vēstulē. No juridiskā viedokļa šī zona pilnībā atbilst dzīvojamās ēkas būvniecībai, tā netraucēs apkārtējiem, jo ir ievēroti visi attālumi.

G. Orlovs atzīmēja, ka šādu jautājumu sabiedriskā apspriešana tiek rīkota tikai pēc tam, kad speciālisti ir izveidojuši minimālo projekta sastāvu. Pamatojoties uz šo skici, varēs precīzi noteikt, vai ēka kādam traucēs vai ne. Projektu izstrādā firma „MUUR”, tas jāpabeidz jau nākamnedēļ.

Rēzeknes pašvaldības atbildīgie darbinieki jau ir organizējuši tikšanās ar iedzīvotājiem, taču tās bija ļoti emocionālas un bez rezultātiem. Attīstības pārvaldes pārstāvji cer, ka tuvākajā laikā pilsētnieki varēs iepazīties ar būvniecības ieceri pilnībā un viņiem, protams, tiks dota iespēja paust savu viedokli par šo projektu.

Paredzēts, ka dzīvojamajai mājai nedrīkst būt vairāk par pieciem stāviem un tajā jāizvieto 45–55 divistabu un trīsistabu dzīvokļi 45–55 kvadrātmetru platībā. Ēkai ir jābūt energoefektīvai (līdz 50 kW/kv. m gadā). Izstrādātajā projektē jāietilpst arī apzaļumošanai, celiņu, stāvvietas, bērnu un sporta laukuma izveidei, LED apgaismojumam pagalmā un autostāvvietā, kuram jābūt pieslēgtam kopējam pilsētas apgaismošanas tīklam.

Finansējuma avots – izdevīgs kredīts Valsts kasē, ko ņems Rēzeknes dome.