„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Daugavpilī par 1,6 miljoniem eiro modernizēs apgaismojuma sistēmu

Īstenojot Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) atbalstītu projektu, Daugavpils centrā, Jaunajā Forštatē un Viduspoguļankā par 1 632 000 eiro tiks modernizēta apgaismojuma sistēma.

Projekta „Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām apgaismojuma tehnoloģijām Daugavpils pilsētā” gaitā tiks demontēti 1346 vecie gaismekļi un to vietā uzstādīti jauni komplektā ar kustības sensoriem un auto plūsmas detektoriem. Tāpat tiks veikta laika apstākļu moduļa montāža un viedās apgaismojuma vadības sistēmas programmēšana.

Projekta mērķis ir samazināt CO2 emisiju, uzstādot Centrā, Jaunajā Forštatē un Viduspoguļankā LED apgaismojumu ar automātisku spilgtuma regulāciju atkarībā no cilvēku vai automobiļu klātbūtnes.

Projekta realizācija ir nepieciešama, lai racionāli izmantotu elektroenerģiju kvalitatīvai publiskā apgaismojuma nodrošināšanai, ieviešot gudru pilsētas publiskās infrastruktūras pārvaldību, tādējādi uzlabojot iedzīvotāju dzīves kvalitāti un samazinot pašvaldības izmaksas. Ietaupītos līdzekļus plānots novirzīt turpmākajiem publiskā apgaismojuma modernizācijas pasākumiem.

Pirms projekta īstenošanas esošais aprēķinātais elektroenerģijas patēriņš ir 1 084 215 kWh. Plānotais elektroenerģijas patēriņš, projektam noslēdzoties, būs 311 154  kWh. Tādējādi pašvaldībai būs izdevies iegūt būtisku finanšu līdzekļu ietaupījumu, kuri paredzēti ielu apgaismošanai. Samazināsies arī siltumnīcefekta gāzu emisija.

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 1,63 miljoni eiro, no kuriem EKII finansējums -- 1 142 400  eiro (70%), bet Daugavpils pilsētas domes līdzfinansējums -- 489 600 eiro (30%).