„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 11. maijs
Sestdiena
Karmena, Manfreds, Milda
+0.9 °C
skaidrs laiks

Migranti no Vjetnamas mērķē uz Vāciju, sīrieši – uz Skandināviju

Kopš 2011. gada aprīļa Daugavpilī darbojas Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs „Daugavpils”. Lai iegūtu plašāku informāciju par šī slēgtā tipa centra pēdējā laika aktualitātēm, “Latgales Laiks” tikās ar tā  priekšnieku Daini Ļaksu.

„Ir bijuši gadi, kad centrs bija pārpildīts un noslogots, kad šeit vienlaikus atradās  līdz 100 cilvēki. Vislielākā noslodze bija 2015. gadā, kad caur centru izgāja vairāk nekā 900 cilvēki. Pēc tam tendences mainījās, un centra klientu skaits ar katru  gadu sāka samazināties par trešdaļu vai pat uz pusi,” norādīja D. Ļaksa.

Iepriekš centrā “Daugavpils” uzturējās gan aizturētie robežpārkāpēji jeb “nelegāļi”, gan patvēruma meklētāji, par kuriem ir aizdomas, ka patvēruma meklēšanas procedūru viņi izmanto savtīgos nolūkos, lai netiktu izraidīti atpakaļ uz mītnes zemi. Patlaban centrā mitinās tikai “aizdomīgie” patvēruma meklētāji. Nelegāļi tiek izvietoti jaunajā slēgtā tipa centrā Muceniekos. Tas ir viens iemesls, kādēļ centrā “Daugavpils” ir samazinājies klientu skaits.

Vēl viens iemesls centra “Daugavpils” klientu skaita samazinājumam ir robežapsardzības uzlabošanās. Valsts robežsardze ir ieguldījusi lielus līdzekļus Latvijas–Krievijas robežas stiprināšanā, ir izbūvēts žogs, krasi uzlabojies  robežapsardzības nodrošinājums ar dažādiem tehniskajiem līdzekļiem. Labāk apsargāt valsts robežas sākuši arī kolēģi – krievu un baltkrievu robežsargi. Patlaban infrastruktūras un žoga izbūves darbi sākas arī uz Latvijas--Baltkrievijas robežas.

Ja 2017. gadā caur centru “ Daugavpils” izgāja ap 300 cilvēku, tad pērn vairs tikai 175.

Visu rakstu lasiet 29. marta numurā.